Filter het blauwe licht voor gezonde ogen

Het aftakelingsproces is ingezet. Nu ja, niet echt. Sinds enkele weken draag ik preventief een bril als ik achter de computer zit. Het zit zo: in september zat ik vele uren achter de computer en mijn ogen waren echt vermoeid. Ik had vroeger echt goede ogen en maakte me een beetje zorgen. Ik besloot een afspraak bij de opticien te maken. Met mijn ogen bleek alles prima in orde en toch keerde ik met een bestelbon voor een bril naar huis.

De vermoeide ogen waren zeer waarschijnlijk veroorzaakt door de talrijke uren achter de laptop. Zowat elk beeldscherm straalt namelijk blauw licht uit. Dat blauw licht zorgt er verder ook voor dat je ’s avonds moeilijk de slaap kan vatten. Er bestaan dus brillen met een blue filter die het blauwe licht filteren. Ondertussen heb ik de bril al een ruim een maand in gebruik en leek het me wel een goed idee om jullie even te vertellen hoe die bril me bevalt.

Blue filter glasses

Blue filter

De bril die ik heb is dus eentje zonder versterkte glazen maar wel met een zogenaamde blue filter. Deze filtert het blauwe licht en zorgt ervoor dat het licht zachter wordt. Als ik door mijn bril kijk, zie ik daar geen verschil van. Het is niet dat het beeld verkleurt ofzo. Maar na een tijdje merk je wel dat het ‘makkelijker’ is om te kijken. Het beeld is veel rustiger en je ogen voelen niet zo vermoeid.

Ook al heb ik sinds september nog altijd vele uren achter de computer doorgebracht, toch voelen mijn ogen zo vermoeid niet meer. Als ik de bril eens vergeet en zonder bril achter de computer plaatsneem, voel ik na een tijdje dat mijn ogen vermoeid worden. In het kort: met de bril merk ik eigenlijk geen verschil, dat verschil merk ik pas als ik nog eens zonder bril op de computer ga. Dus ja, ik denk wel dat ik na ruim een maand met mijn bril met blauwe filter kan concluderen dat het helpt!

Geen blauw licht voor het slapen

Nog een ander bijkomend pluspunt is dat ik sindsdien ook beter slaap. Als ik een avondje doorwerkte en dan meteen ging slapen, lag ik vaak nog een hele tijd wakker. Dat blauwe licht heeft namelijk ook een negatief invloed op je nachtrust. Het blauwe licht voorkomt de aanmaak van melatonine. Dit hormoon geeft de hersenen het signaal dat het tijd is om te gaan slapen en zorgt voor een goede nachtrust. Niet goed slapen heeft heel wat negatieve effecten op je gezondheid: van een hoge bloeddruk tot concentratieproblemen en moeilijkheden om af te vallen.

Let wel, overdag is wat blauw licht wel goed en zorgt het ervoor dat je goedgezind bent en productief en energiek de dag doorkomt. Je hoeft dus niet de hele tijd alle blauw licht te blokkeren!

Computerprogramma

Geen zin in een bril? Er zijn ook computerprogramma’s zoals f.lux die ervoor zorgen dat je scherm zich aanpast qua kleuren en helderheid aan het tijdstip (volgens de tijdzone waarin je zit). Dit heb ik zelf niet uitgetest maar toen ik op Facebook over mijn bril vertelde, kreeg ik deze wel meermaals als tip.

Heb jij ook soms last van vermoeide ogen? Of heb je een bril met filter voor het blauwe licht? Nog andere tips? Benieuwd naar jullie reacties!

Comments

  1. mie says:

    Ik kocht pas een nieuwe bril en de opticien raadde me ook een bril aan die het blauwe licht filtert.. Ik vond het aangenaam om er door te kijken maar heb het uiteindelijk niet gedaan omdat ik veel met foto’s bezig ben en het toch echt w l de kleur vervormt. maar moest ik een minder dure bril nodig gehad hebben, dan zou ik er misschien wel 2 gekocht hebben waarvan 1 met zo’n filter .

    1. Heidi says:

      Oh, ik heb totaal niet het idee dat het de kleuren vervormt. Ik zie net hetzelfde door de bril als wanneer ik gewoon kijk, zonder bril. Misschien is het dan nog een andere filter?

Comments are closed.