Blogconferenties in het buitenland

De voorbije jaren heb ik een aantal conferenties voor bloggers bijgewoond in het buitenland. Het is opvallend: vaak ben ik de enige Belg. Onze Noorderburen lijken de weg wél te vinden naar deze vaak interessante conferenties. Het is echt jammer dat er zo weinig Belgische bloggers te vinden zijn op deze conferenties want ik leer elke keer wel iets bij en kom altijd vol inspiratie terug. Hoog tijd om dus de Belgische blogcommunity wat aan te zetten om ook eens naar een (internationale) blogconferentie te gaan.

Waarom naar blogconferenties gaan?

Never stop learning

De digitale wereld staat niet stil en je kan nooit alles al weten. Voor mij zijn die blogconferenties een goed moment om mijn skills weer wat aan te scherpen. Het is een plezante manier van bijleren en bovendien zijn de netwerkmomenten van goudwaarde.

Er komt heel wat kijken bij een blog. Schrijven uiteraard, en fotografie. Maar ook een website bouwen, een stukje marketing, PR en sociale media. En dan heb ik het nog niet over SEO, vliegen met een drone en fotobewerking gehad. Als content creator moet je veel leren. Op zo’n conferentie komen verschillende onderwerpen aan bod, hapklare info op maat van de blogger.

Netwerken

Blogger, kom uit je kot! We zitten vaak achter onze laptop of naar het schermpje van onze smartphone te staren. We geven al eens een comment of liken een post op sociale media. Maar face to face contacten zijn echt een meerwaarde. Ook voor samenwerkingen.

Inspiratie

Tijdens de workshops, tijdens de netwerkmomenten en gewoon al door eens in een andere omgeving te zijn: overal zit inspiratie! Ik kom vaak met zoveel ideeën van een conferentie terug dat ik niet goed weet waar te beginnen. Da’s voer voor een ander artikel!

Wat kan je verwachten van een blogconferentie?

De meeste blogconferenties zijn in het Engels en krijgen bloggers van over heel de wereld op bezoek. TIC was in het Zweeds maar stak er wel met kop en schouders bovenuit. Op een blogconferentie wil ik bijleren, netwerken en geïnspireerd worden. Ik wil geen verkoopspraatjes van merken of succesverhalen van andere bloggers waar je zelf niets uit kan leren. Geloof me, zo zijn er ook.

Op elke conferentie zijn er goede sprekers en minder interessante sprekers maar over het algemeen zijn de onderstaande blogconferenties de moeite om te gaan. Een blogconferentie duurt meestal meerdere dagen, soms zijn er nog perstrips of tours voor of na de conferentie.

Niet te missen blogconferenties

Ik lijst hierbij even op welke blogconferenties ik de laatste jaren bijwoonde, hoe ze in elkaar zitten, wat ze kosten en waarom ik nog terug zou gaan.

Nordic Bloggers’ Experience

In Helsinki, Finland organiseren ze sinds 2014 in januari de Nordic Bloggers’ Experience of kortweg NBEfinland. Ik had het geluk dit jaar één van de geselecteerde bloggers te zijn (update: ook in 2018 werd ik geselecteerd!). NBEfinland-bloggers krijgen pre- en posttours aangeboden. De eerste avond belandde ik al met mijn medebloggers in de jacuzzi. Qua bonding kan dat tellen.

Wie niet gekozen wordt, kan ook op eigen initiatief naar de 2-daagse conferentie gaan. De beurs waar NBEfinland ook aan gekoppeld is, is vooral op de Scandinavische markt georiënteerd en minder relevant voor Belgische bloggers. De workshops worden in het Engels gegeven en waren van een vrij hoog niveau. Verder vond ik het ontzettend inspirerend om een hele week op te trekken met andere (internationale) reisbloggers en van elkaar te leren.

Kostprijs: als geselecteerde blogger betaal je zelf je vervoer naar Helsinki. Wie niet geselecteerd is, moet ook zelf voor een overnachtingsplek zorgen. De conferentie is wel gratis, dacht ik.

Update: de laatste jaren is NBEfinland helaas niet meer georganiseerd.

TBEX

Travel Blog Exchange of TBEX was de eerste blogconferentie waar ik naartoe ging. Het leuke aan TBEX is dat er de week voor en de week na de conferentie famtrips georganiseerd worden. Famtrips kan je best vergelijken met persreizen waarbij je de kans krijgt de stad/regio te verkennen dankzij de medewerking van de plaatselijke toeristische dienst. Deze tours zijn niet gegarandeerd. Je kan je keuze doorgeven en motiveren waarom je een bepaalde trip kiest. Het is dan aan de DMO (destination marketing organisation) om de bloggers te selecteren. Cijfers zijn vaak een selectiecriterium maar nog belangrijker is dat de doelgroep en de niche matchen. Het is dus niet gegarandeerd dat je de tour krijgt die je graag wou.

De conferentie van TBEX vind ik persoonlijk van een minder hoog niveau. Ik werk sinds 2006 in de travel industry in zowel PR als marketingfuncties dus zit al een tijdje in het wereldje. Echt ‘advanced’ zijn de workshops niet. Ook vind ik het nogal Amerikaans qua insteek. Er zijn jaarlijks meerdere TBEX-conferenties.

Kostprijs:  Het kost ongeveer 200 euro om deel te nemen aan de conferentie. Verder moet je ook eigen vervoer en ander kosten (overnachting) zelf betalen. Enkel tijdens de tours is het meeste inbegrepen. Lunch tijdens de conferentie is voorzien.

Meer info

The Influencer Convention – TIC

Deze conferentie stak er echt met kop en schouders bovenuit! Daarom dat ik deze er per se tussen wil zetten maar doordat de workshops in het Zweeds zijn, vrees ik dat dit voor de grote meerderheid onder jullie geen optie is.

De locatie was goed gekozen. Er was een fijne mix tussen inspirerende verhalen waar je ook wat aan had en uit kon leren, praktische workshops in kleinere groepjes, netwerktijd en interessante lezingen en panelgesprekken. ’s Avonds kon je deelnemen aan een galadiner (waar ook awards uitgereikt werden) en er waren speciale rates voor de hotelovernachtingen en de wellness. In de voormiddag waren de plenaire sessies, in de namiddag kon je kiezen tussen 2 tot 3 verschillende onderwerpen.

Ik leerde er coderen in html en css, er was een praktische workshop ‘food’ fotografie en er was een zeer interessante Instagram-workshop. Ik kwam met heel wat nieuwe inzichten en ideeën terug thuis. En het was de aanzet om te beginnen met de podcast The Swedest Thing.

Kostprijs: de conferentie kostte ongeveer 130 euro. Het galadiner was apart te betalen. Eigen transport en overnachtingen waren zelf te voorzien en te betalen. Tijdens de conferentie was de fika en de lunch inbegrepen.

Update: TIC wordt helaas niet meer georganiseerd.

Traverse

Eind april 2017 was ik een week in Londen voor Traverse. De conferentie zelf vindt in het weekend plaats maar de week voordien zijn er ook al tours, netwerkmomenten en workshops. Het kan dus zeker lonen om al eerder naar de gaststad af te zakken. Eerlijk is eerlijk: van de netwerkmomenten in de week vooraf had ik meer verwacht. Ja, het is plezant om elkaar eens terug te zien maar daarvoor moet je niet eerder afreizen want tijdens de conferentie is daar ook tijd voor.

Op vrijdag werd het voor mij pas echt interessant toen ik een workshop ‘Get your life in order‘ volgde, speciaal gericht op freelancers. De meeste dingen die verteld werden wist of deed ik al maar toch kreeg ik er ook nieuwe inzichten die ervoor zullen zorgen dat ik mijn werktijd nog beter kan indelen.

De conferentie is vooral gericht op travel bloggers. De ene spreker was al interessanter dan de andere. Je kan telkens uit meerdere workshops kiezen. Kiezen is soms verliezen. Het kan handig zijn om met een andere blogger af te spreken om notities uit te wisselen.

Er is ook een spin-off Keyframe, gericht op video content.

Kostprijs: als je een vroegboekticket kan bemachtigen kost het zo’n 160 euro. Vervoer, overnachtingen en eten zijn zelf te voorzien.

Meer info

Tip voor reisbloggers

WTM en ITB zijn de grootste beurzen in Europa wat travel betreft. Zeker als je een Engelstalige blog hebt, kan je hier goede contacten leggen met de internationale toeristische diensten. Schrijf je in het Nederlands, dan zou ik niet direct aanraden om hiernaartoe te gaan. Soms organiseren deze beurzen ook workshops voor bloggers maar over het algemeen vond ik deze minder interessant dan op de echte blogconferenties.

Tips voor wie voor het eerst naar een blogconferentie gaat

Ik herinner me nog dat ik veel vragen had toen ik voor het eerst naar een blogconferentie zou gaan. Met deze tips wil ik die voor jou al voor een groot deel beantwoorden. Heb je andere vragen, laat het me zeker weten!

Wat meenemen?

 • Zorg voor professionele visitekaartjes of geprinte mediakits.
 • Breng een notitieboekje en balpen mee. Je laptop kan ook maar er zijn niet altijd tafeltjes voorzien en dan is dat toch minder handig. Ik neem mijn laptop meestal mee om tussendoor nog te werken. Conferenties kunnen druk zijn en dan ga ik even apart zitten.
 • Vergeet je opladers niet. Ik heb ook altijd een externe batterij mee. Wie een verdeelstekker meebrengt, zal graag gezien zijn!

Andere voorbereiding?

 • Qua kledij is casual meestal the way to go. Trek iets aan waar je je comfortabel in voelt en waarmee je bij plaatsgebrek ook gewoon op de grond kan zitten. Pluspunten als het ook bij je blog past of als je iets opvallend aandoet zodat je eigen stijl eruit springt. Ga in elk geval voor laagjes want het kan zowel ijskoud (airco) of veel te warm (veel volk samen) zijn. Ik probeer er ook rekening mee te houden dat ik makkelijk en snel, met beperkte aanpassingen, een feestelijkere look tevoorschijn kan toveren. Ohja, en platte schoenen!
 • Zorg dat je je elevator pitch goed geoefend hebt. Kan jij in 2-3 zinnen zeggen waar je blog over gaat?
 • Ik check op voorhand de websites en sociale media van de sprekers. Zeker als je moet kiezen uit meerdere sessies is dit handig. Daarnaast schrijf ik ook de hashtags van het evenement op een post-it zodat ik het bij de hand heb als ik iets wil posten of om op een verloren moment even door de feed te gaan.

Achteraf

 • Na de conferentie probeer ik zo snel mogelijk voor follow up te zorgen: visitekaartjes ingeven, connecteren op sociale media, mediakit nasturen,…
 • Ik maak ook een lijstje met mogelijke onderwerpen voor blogposts, een lijstje met zaken die ik n.a.v. de conferentie aan de blog wil veranderen en een lijstje met eventuele andere to do’s.

Oproep voor Belgische (reis)bloggers

Ik hoop dat deze blogpost inspirerend gewerkt heeft en je ook zin hebt om eens naar een blogconferentie in het buitenland te gaan. Laat me zeker weten welke je eruit gepikt hebt en misschien komen we elkaar daar dan wel tegen!

Pin for later

Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!

Blogconferenties in het buitenland - Tidy Life

Comments

  1. Heidi says:

   Dank je, Nele voor deze link. TBEX kwam eerder ook al in opspraak, hoewel vaak gekleurd en door een bepaalde groep (Een deeltje heeft zich enkele jaren geleden afgescheurd en toen waren er 2 organisaties (TBU was de andere) die vergelijkbare conferenties organiseerden).

   Las je ook de update en de reacties van TBEX? Elke blogger moet natuurlijk voor zichzelf uitmaken op basis van welke argumenten ze beslissen om al dan niet naar een bepaalde locatie te gaan. Ik kan enkel spreken over de conferenties van Lloret de Mar en Stockholm.

 1. fieke says:

  Interessante blogpost! Ik ben nog nooit naar zo’n professioneel event geweest (behalve dan de Big Blogameetup), maar heb er wel al enkele blogmeets op zitten, en die vind ik altijd heel erg inspirerend. Mijn blog zit nog niet echt op een professioneel niveau vind ik, maar ik wil in de toekomst wel graag bijleren over HTML, SEO, social media, … Wellicht om mijn blog naar een eigen domein over te zetten, maar vooral omdat het mij interesseert.
  Bedankt voor een fijne blogpost, alweer! 🙂

  1. Heidi says:

   Blij dat je het interessant vond 🙂 Ik zou het tof vinden mochten we volgende keer bv op Traverse in Rotterdam met een grote groep Belgische bloggers zijn! Van zodra ik de datum weet, zal ik het delen op Facebook!

   1. fieke says:

    Tof! Is dat ook interessant voor kleinere bloggers, die niet freelancen? En voor andere dan travelbloggers?

    1. Heidi says:

     Ik vind van wel. SEO, video editing enz is hetzelfde of je nu travelblogger bent of niet 🙂 De voorbeelden komen wel uit travel maar elke blogger (ook elke reisblogger) moet dit toch omzetten voor zijn/haar niche. Op Traverse waren in elk geval ook veel bloggers die niet enkel reisgerelateerde artikels brengen. Er waren bijvoorbeeld 4 of 5 parallelle workshops waar je dan de interessantste voor jou kan uitpikken.

     1. fieke says:

      Klinkt interessant :-). Ik zie het wel verschijnen hier!

 2. Margita says:

  It was lovely to meet you at Traverse. Until next time 😉

 3. Dag Heidi, ik ben heel erg geïnteresseerd in Bloggers UTD, maar kan iedereen daar naartoe gaan of moet je uitgenodigd worden door de organisatie? Ik vrees het tweede, niet? 🙂
  Groetjes,
  Séverine

  1. Heidi says:

   Dag Séverine, dat kan je best even bij de organisatie checken maar ik dacht dat ze vorig jaar wel gewoon de uitnodiging via hun sociale media gedeeld hadden. Groetjes, Heidi

 4. Oh dat zou leuk zijn, dankjewel! 🙂

Comments are closed.