Een kaasplank of kaasschotel samenstellen, zo doe je dat!

Een etentje met vrienden gepland maar weinig tijd of zin om uitgebreid te koken? Heb je al eens aan een kaasplank of kaasschotel gedacht? Kant-en-klaar te bestellen bij bijvoorbeeld de Kaashoeve in Oostende of zelf samen te stellen. Met deze tips en tricks tover je de lekkerste kaasplank op tafel!

Zo stel je zelf een kaasplank samen

Ik ging voor de gemakkelijke oplossing en kocht een kant-en-klaar schotel. Maar als je die zelf wil samenstellen, hier enkele tips ivm hoeveelheden, soorten enz:

  • Reken op 200-300 gram per persoon als de kaasschotel het hoofdgerecht is. Voor een kaasplank als dessert is 100 gram per persoon voldoende. Raclette? Voorzie dan 250 gram per persoon.
  • Zorg voor verschillende soorten kaas: zachte, harde, halfharde, geitenkaas, schimmelkaas,… Een assortiment van 5 verschillende soorten zal zeker aanslaan. Wil je zot doen dan kan je tot 20 verschillende soorten serveren. Een beetje afwisseling in kleur zal je kaasplank very Instagram-worthy maken.
  • Je kan de schotel aanvullen met fruit (kiwi en druiven zijn klassiekers maar ook ananas, passievruchten of appels kunnen), noten, radijsjes, boter, confituur, mosterd of honing. Qua gedroogd fruit scoor je met dadels, abrikozen en vijgen.
  • Brood mag natuurlijk ook niet ontbreken. Ik kies meestal voor notenbrood.
  • Haal de kazen een uur op voorhand uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen (uit de verpakking). Zorg dat de kazen ver genoeg van elkaar liggen zodat de smaken en geuren zich niet vermengen.
  • Zorg voor vlaggetjes of een andere manier om de naam van de kaas erbij te zetten. Met wasitape kan je zelf leuke kaasvlaggetjes maken. Je kan ook bordjes maken met krijtbordverf en daar dan in krijt de kaassoort opschrijven.
  • Als er kaas over is, kan je deze makkelijk invriezen. Zorg dat je de kaas goed luchtdicht verpakt. De kaas is zo’n 3 maanden houdbaar in de diepvries.
  • Kaas bewaar je op het bovenste schap van de koelkast. In het bakje voor de groenten kan eventueel ook.

Ik her-dresseerde de kazen op een draaiplateau. Is nog zo handig om de plank dan in het midden van de tafel te plaatsen.

Wat is jouw favoriete kaas?

Pin for later

Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!

Zo stel je zelf een kaasplank samen