Minimaliseren voor gevorderden: dingen die niet bij je thuis liggen

Je denkt er misschien niet onmiddellijk aan als je pas aan het minimaliseren bent want in je eigen woning heb je vast al werk genoeg. Toch heeft zowat iedereen ook nog spullen die niet bij hen thuis liggen. Ik denk maar aan de zolder van het ouderlijke huis of dat uitgeleende kampeermateriaal dat je niet direct weer nodig had en dus nog op/bij een ander ligt. Ook op kantoor bewaar je misschien nog wat dingen.

Vandaag bracht ik dus door in de souterrain/bergruimte van de ouderlijke woning. Mijn oude slaapkamer had ik eerder al aangepakt. Ik was toen verbaasd dat ik er toch een volledig weekend mee bezig ben geweest! Ondertussen is mijn vroeger slaapkamer in gebruik als de logeerkamer voor de kleinkinderen. Tijd dus om ook de kelder, bergruimte en zolder aan te pakken.

Minimaliseren voor gevorderden dingen die niet bij je thuis liggen

Souvenirs

Op zolder, in het ouderlijk huis, staat vast nog een of meerdere dozen met ‘souvenirs’. Ik denk bijvoorbeeld aan je oude schoolboeken, verjaardagskaartjes, je eerste schoentjes,… Thuis doe ik het met 1 doos. Omdat ik vind dat onder minimaliseren ook de spullen vallen die niet bij je thuis staan, vond ik het belangrijk dat ook alles wat nog op zolder stond opgeruimd werd. Soms was dat een leuke trip down memory lane. Andere dingen zoals schoolboeken deed ik meteen weg. Uiteindelijk bleven er niet zo veel dingen over. Van een paar dingen nam ik een foto en deed het dan weg. Qua souvenirs hou ik me echt aan die ene memory box. Men wil soms veel te veel bijhouden maar kijkt er achteraf toch nooit meer naar. Met alle gevolgen (een overvol huis) van dien.

Speelgoed

Deze is tricky. Wij hadden vroeger superveel speelgoed en ruimden niet altijd even goed op. We hebben dus veel dingen waar stukjes van ontbreken. De twee kleine neefjes kregen bovendien nog een pak nieuw speelgoed. Ja, ook ik ben schuldig! Ik probeer vooral belevingen cadeau te doen maar soms is het gewoon ook leuk om hen een iets van speelgoed cadeau te doen.

Ik probeer dus kritisch door ons speelgoed te gaan. Lego en Playmobil zijn echte winners. Daar hebben we heel veel van en die gaan we ook niet weg doen. De Barbie’s worden aan een kritische blik ontworpen. Ik vermoed dat ongeveer de helft weg mag. Onze uitgebreide boekenkast is een probleem. Aan de ene kant wil ik de meeste boekjes houden, aan de andere kant staan ze daar maar te verstoffen en kunnen we beter plaatsmaken. Verder hebben we gigantisch veel puzzels en spelletjes. Daar moet nog goed in geselecteerd worden. Het strandgerief is wel al aangepakt. Ongeveer de helft ging weg. Je leest het, hier heb ik nog een paar weekends werk mee.

Gedeeld gebruik

Omdat het ouderlijk huis nu eenmaal een grote kelder heeft die half onder en half boven de grond steekt, stapelen we daar nogal makkelijk dingen op die we allemaal wel eens nodig hebben maar daarom niet 4 keer moeten kopen. Ik denk maar aan gespecialiseerder werk- of verbouwmateriaal, sta-tafels, reserve tafels & stoelen en ander feestmateriaal.

Werkmateriaal

Mijn broer en ik hebben allebei verbouwd en veel bouwmateriaal en werktuigen aangekocht. Na mijn verbouwingen verhuisde ik een groot deel van mijn overschot naar het ouderlijk huis. Het was weg bij mij maar vroeg of laat moest het dus ook eens gesorteerd en opgeruimd worden in het ouderlijk huis. Mijn broer en zus weten dat ze best eens in de kelder kunnen kijken bij ons ma voor ze naar de Gamma rijden want de kans is groot dat we het daar al hebben.

Feestgerief

Ik kocht ooit 2 sta-tafels, 2 klaptafels en bijhorende bankjes. Die gingen al eens mee naar mijn broer voor een BBQ. Nu staat dit gewoon in de kelder bij mijn moeder. De 3 kinderen kunnen daar altijd binnen als ze er iets van nodig hebben, er is plek genoeg en zo moeten we het niet allemaal zelf ook kopen en opslaan. Ondertussen staat er ook een feestbox bij met slingers, kaarsjes etc. De vlaggetjes met 30 op hingen er bij alledrie onze verjaardagen. De opblaasbare 3 zal straks zeker ook gebruikt worden voor mijn neefje zijn derde verjaardag. Ook het gourmetstel en de fonduepot zijn hier te vinden. De steengrill die we nooit gebruikten is ondertussen weg.

Hoeveel spullen heb jij bij iemand anders thuis liggen? Of durf je daar niet bij stil te staan? 

Comments

  1. moois van me says:

    niks!
    (maar in mijn eigen appartement dan weer des te meer, oeps …. )

  2. Niks meer! Sinds mijn moeder is verhuisd, ben ik daar zeker van. Stiekem ook wel jammer dat ik bepaalde dingen nooit meer zal zien (vooral de gezelschapsspellen maar natuurlijk hebben we die al genoeg :-).

  3. ElsS says:

    Het merendeel van mijn spullen dat bij mijn ouders stond is intussen opgeruimd, de boeken en het speelgoed die er nog staan (en niet gesneuveld zijn in de loop der jaren) doen nu nog dienst voor de kleinkinderen en wanneer zij er te oud voor zijn, worden ze nog eens doorgegeven naar jongere kleinkinderen in de familie. Ik denk dat het op dat vlak eigenlijk wel vrij goed zit hier (maar er zal nog genoeg op te ruimen zijn wanneer ooit het ouderlijk huis moet worden leeggemaakt ?)

Comments are closed.