Naaitechnieken voor beginners

Benieuwd hoe je zelf een patroon kan maken van een bestaand kledingstuk? Of ben je net als ik wat kleiner dan de gemiddelde mens en moet je je jeansbroeken altijd (laten) inkorten? Of wil je graag zelf biais leren maken? Dan is dit artikel eentje voor jou!

1. Patroon maken van bestaand kledingstuk

Vorig jaar kocht ik een T-shirt dat perfect zit. Zalig om aan te hebben. Ideaal van snit. Na een jaar van vaak dragen en vaak wassen begon de zwarte kleur een beetje te vervagen. En omdat het zo goed zat, had ik spijt dat ik er destijds geen twee gekocht had. Er zat niets anders op dan zelf een duplicaat te maken.

Tutorial patroon tekenen van bestaand kledingstuk

Stap 1: strijkijzer op het T-shirt om de plooien netjes en juist te krijgen.
Stap 2: met de prikbloktechniek de naden aftekenen. Prikbloktechniek: leg je kledingstuk op het patroonpapier en prik langs de naden door het kledingstuk en het patroonpapier. Verbind de gaatjes in het patroonpapier.
Stap 3: aanduidingen op het patroon maken zoals de naadwaarde.
Stap 4: patroon – en aanduidingen overnemen op de stof
Stap 5: stof knippen
Stap 6: stukken aan elkaar naaien
Stap 7: afwerking

T-shirtboordje

Die laatste stap is voor mij de moeilijkste. Zoomen zijn niet mijn sterkste kant. Bij dit T-shirt is het wonderwel redelijk gelukt. Met dank aan mijn strijkijzer en mijn zoomlatje. Aan de mouwen en de hals koos ik voor een T-shirtboordje. Gelijk boordstof. Maar ipv 20% minder te nemen dan de omtrek zelf, ben ik voor 15% gegaan. Klinkt dit chinees? Geef een gil, dan doe ik van tutorial. Meteen een reden om nog zo’n T-shirt te maken!

2. Jeansbroek inkorten

Met mijn 1m62 ben ik kleiner dan gemiddeld. Bij concerten moet ik op mijn tippen staan om iets te kunnen zien. Als ik iets van het bovenste schap wil nemen, heb ik een opstapje nodig. En als ik ga shoppen, moet ik gegarandeerd mijn broeken nog een stuk innemen.

Ik ben een kleedjes-meisje. Ik heb maar 2 jeansbroeken. Het duurde een eeuwigheid voor ik ‘mijn merk’ vond. Ik haatte broeken passen. Geen enkele zat goed. Ik kan niks frustrerender opnoemen dan shoppen voor een jeansbroek. Tot ik vorig jaar volledig zonder broek viel en ik echt wel nieuwe jeansbroeken nodig had. Ik raapte mijn moed samen en liep de plaatselijke jeansstore binnen. Dankzij een gedreven verkoopster vond ik eindelijk een jeans die perfect past.

Perfect op de lengte na dan. Die eerste broek liet ik bij de kleermaakster inkorten. Ik weet het, ik heb zelf een naaimachine… Maar aan inkorten van jeans wou ik me niet wagen. Tot die kleermaakster me vroeg hoe de jeans moest ingekort worden: met een nieuwe of een bestaande zoom. Huh, met de bestaande zoom? Ik koos voor een gewone inkorting maar dat van die bestaande zoom bleef in mijn hoofd spelen. En toen viel mijn frank! Ik vermoed dat ik hiermee niet het warme water uitvind en dat er misschien een andere correctere manier is maar dit is hoe ik te werk ga:

Jeans inkorten met behoud van originele zoom

Opmeten

Je vraagt best hulp aan iemand anders om dit te doen. Trek de schoenen aan die je het vaakst met deze broek zal aandoen. De lengte van je jeansbroek mag namelijk iets langer zijn als je er meestal een pump onder aan zal doen dan als je voor een sneaker kiest. Vraag de andere persoon om te meten van de originele zoom tot waar de broek ingekort zou moeten worden. Zorg dat je bij het meten mooi rechtop staat!

jeansbroek inkorten (1)

Afspelden

Deel het aantal cm dat de broek ingekort moet worden door 2. Plooi de zoom van de broek om tot je dus het aantal cm dat de broek ingekort moet worden gedeeld door 2 hebt. Reken hier de originele zoom niet bij. Speld de boord rondom af. Let extra goed op bij de naad. Deze moet echt exact op elkaar vallen!

jeansbroek inkorten (2)

Stikken

Stik nu exact op het boordje van de originele zoom. Het kleur van garen doet er niet toe want je zal dit toch niet zien. Plooi daarna de boord terug om. Je zal de naad amper zien! Zeker niet als je er nog even met een strijkijzer overgaat.

Ik ben er nog niet uit of ik de overschot aan stof ga afknippen of niet. Je kan het teveel aan stof in de naad even vaststikken zodat het niet naar buiten kan vallen. Als je het afknipt moet je in elk geval de randjes zigzaggen zodat de stof niet gaat rafelen.

3. Hoe zelf biais maken?

Ik koop liefst gewoon biais in de winkel maar soms is het handig om zelf biais te kunnen maken. Met een biaismaker en een beetje uitleg is dat eigenlijk kinderspel.

Je knipt je stroken biais schuin uit de stof, als in schuin op de draad. Als je schuin knipt, voorkom je dat de stof gaat rafelen. Als je lange stukken biais nodig hebt, moet je de stukjes wellicht eerst aan elkaar stikken.

Wij hadden maar een klein stukje nodig dus konden zo aan de slag. Je knipt de reep stof schuin af en steekt deze door de biaismaker. Hou er een strijkijzer achter en trek de stof door het ding.

En klaar! Wel opletten dat je repen stof de juiste breedte hebben, anders is het stukken moeilijker. Maak jij soms je bais zelf?

Pin for later

Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!

Naaitechnieken voor beginners