Pannenkoeken bakken: het beste recept!

recept voor de beste pannenkoeken

2 februari is het Maria Lichtmis. Maar eigenlijk is elke reden goed om pannenkoeken te bakken. Ik deel graag het beste recept voor de beste pannenkoeken van de hele wereld!
Pannenkoeken, er hangt hier een zweem van nostalgie rond. Mijn grootvader kon pannenkoeken bakken als de beste. Hele stapels! Elk kinderverjaardagsfeestje werd opgeluisterd door de stapels pannenkoeken van parrain.

Zelf pannenkoeken bakken komt er niet zo vaak van. Die eerste pannenkoeken die vaak mislukken zullen er misschien wel voor iets tussen zitten (Een tip? Zie verder!). Ik koos vroeger vaak voor een pakje kant-en-klaar mix omdat ik dacht dat dit makkelijker was. Gelukkig weet ik ondertussen beter!

Recept voor de beste pannenkoeken van de wereld

Ingrediënten

Kan je ook afleiden uit de foto maar voor de duidelijkheid, alles nog eens op een rijtje – voor 2 personen. Hoeveelheden gewoon vermenigvuldigen als je voor het hele gezin of grotere groepen pannenkoeken wil bakken.

  • 125 gram bloem (en geen 127 zoals op de foto – niet dat ik het verschil geproefd heb)
  • 1 ei
  • 250 ml melk
  • 25 gram arachide-olie (boter lukt ook natuurlijk)
  • 1 eetlepel suiker

Tip van mijn grootvader zaliger: vervang een beetje van de melk door spuitwater om lekker luchtige pannenkoeken te hebben!

Bereiding

Heel eenvoudig: alles mengen (echt kinderspel). Om die eerste mislukte pannenkoeken te vermijden zorg je dat je pan gloeiend heet is voor je er het eerste deeg in doet! Wedden dat het je zo wel lukt om zelfs die eerste pannenkoek meteen goed te bakken? Als je ziet dat het deeg overal verkleurd is, kan je de pannenkoek omdraaien. Als je hier talent voor hebt, kan je de pannenkoek opgooien. Zelf gebruik ik een pannenkoekenspatel. Ik ga hiermee eerst de randjes zachtjes los duwen vooraleer ik de pannenkoek omdraai.

Uiteraard zijn pannenkoeken het best als ze pas gebakken zijn maar je kan ze eventueel ook invriezen. Het deeg kan je, afgesloten, ook enkele dagen in de koelkast bewaren.

Comments

  1. ElsS says:

    Ik vervang ook al jaren een deel van het melk door spuitwater en dat maakt de pannenkoeken inderdaad een heel stuk luchtiger. En een hete pan, onontbeerlijk om de pannenkoeken goed te kunnen bakken en omdraaien.

  2. Marie de Jonge says:

    Interessant om te lezen dat iedereen zijn pannekoeken weer anders maakt. Zo doe ik zelf nog een snufje zout door het beslag als tegenhanger, omdat je vaak al zoete dingen op je pannekoek doet. Pannekoeken zijn overigens mijn lievelingseten!

Comments are closed.