Tips voor zero waste boodschappen

Als je bij het begin van het jaar nog op zoek bent naar een goed voornemen, is wat meer afvalvrij leven misschien een idee? Er is de laatste jaren, gelukkig, veel veranderd. Meer en meer mensen zijn zich bewust van de impact van plastic en ander afval op onze leefomgeving. Meer en meer mensen doen bewuste inspanningen om hun afval te beperken. Onderstaande tips voor zero waste boodschappen zouden een vanzelfsprekendheid moeten zijn. Helaas leveren de wekelijkse boodschappen nog steeds heel wat (nodeloos) verpakkingsmateriaal en bijgevolg dus afval op.

Zero waste boodschappen voor beginners: de herbruikbare tas

Idealiter gaan we allemaal naar de zero waste winkel voor onze boodschappen. Maar ik begrijp dat jarenlange gewoontes niet in één, twee, dier veranderd kunnen worden. Zeker als ik zie hoeveel mensen alsnog elke keer opnieuw een plastic tasje kopen. Babysteps zijn beter dan niets.

Is zero waste boodschappen doen nieuw voor jou? Begin dan met alvast een herbruikbare tas mee te nemen voor je boodschappen. Zelf heb ik altijd een stoffen tote bag in mijn handtas zitten. Ideaal voor onverwachte boodschappen. Na gebruik gaat de tas meteen en zonder uitzondering weer in mijn handtas. Dat is wel een belangrijke: steek je herbruikbare tas meteen weer weg! Anders blijf je maar herbruikbare tassen kopen en da’s ook niet de bedoeling.

Doe je meestal de grotere boodschappen met de auto? Leg je herbruikbare tassen dan meteen terug in de auto. Vergeet ook de tasjes voor groenten & fruit niet (je kan die trouwens makkelijk zelf maken van oude gordijnen als je een beetje handig bent met een naaimachine). Tasjes vergeten? Plak de sticker van het gewicht dan rechtstreeks op de groenten.

In het begin van de herbruikbare tassen moest ik ook regelmatig een nieuwe kopen omdat ik de andere thuis vergeten was. Toen ik mezelf oplegde om de boodschappen dan maar zo te dragen, was het snel gedaan met die herbruikbare draagtassen te vergeten, haha.

Verpakkingsvrije alternatieven

Helemaal verpakkingsvrij leven is misschien een stap te ver maar mits kleine aanpassingen, spaar je al heel wat afval uit. Kies voor los fruit ipv verpakt fruit. Bak zelf koekjes of kies koekjes die niet individueel verpakt zijn. Met een koekendoosje verpak je zelf zoveel koekjes als je wil om mee te nemen. Ga naar de slager/bakker en neem je eigen potjes mee.

Maak een weekmenu

Beperk voedselverkwisting door op voorhand na te denken over wat je wil eten. Check in de winkel ook steeds de houdbaarheidsdatum. Weet ook dat er een verschil is tussen ’te gebruiken tot’ en ’ten minste houdbaar tot’. Hou ook je voorraad thuis in de gaten. Als ik mijn boodschappen thuis uitpak, sorteer ik alles op datum. Zo zorg ik ervoor dat ik wat eerst over datum gaat, het eerste op eet.

Nog een tip om verpakkingen en dus afval te vermijden: maak eens wat vaker iets van nul: zelf pasta maken i.p.v. droge pasta. Zelf soep maken i.p.v. een brik openen. Verwerk restjes in je lunch voor ’s anderendaags, maak een omelet of draai het in een wrap.

Zero waste shop

Koop goederen in bulk bij de zero waste shop, ga naar de markt (of slager, bakker,…) en neem je eigen potjes en tasjes mee. Een paar jaar geleden keken ze misschien nog vreemd op, ondertussen is het al goed ingeburgerd om zero waste boodschappen te doen. Ik weet zelfs van mensen die naar het frietkot of de pizzeria gaan met hun eigen verpakkingen.

De meeste steden hebben ondertussen ook een zero waste shop. In een ideale wereld beginnen de Delhaizes van deze wereld ook met het aanbieden van bulkgoederen zoals granen, noten,… in zero waste versies. Moeilijk kan dat toch niet zijn?

Pin for later

Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!

Tips voor zero waste boodschappen

Comments

  1. Els says:

    In (vernieuwde) hypermarkt Carrefour in Gent (Sint-Denijs-Westrem) werd een ‘biomarkt’ geïntegreerd in de winkel en kan je al noten, zaden, granen e.d. in bulk kopen. Ik hoop dat ze voldoende klanten zullen krijgen die er ook effectief gebruik van maken.

    1. Heidi says:

      Super! Ik zag bij de Lidl in Oostende ook een hoekje waar je noten in bulk kon kopen. Hopelijk volgen er meer 🙂

Comments are closed.