Van minimaliseren naar zero waste

Je zou kunnen zeggen dat ik hier uit-geminimaliseerd ben. Alhoewel, dat gaat in golven. Waarschijnlijk heb ik over een tijdje weer de behoefte om een deel spullen weg te doen. Momenteel zit ik een beetje in een tegengestelde beweging. De laatste tijd zijn hier heel wat nieuwe spullen binnengekomen. Het begon eigenlijk met de Magimix Cook Expert en van’t weekend haalde ik nog wat dingen bij Ikea, bij Dille & Kamille en de natuurwinkel. Allemaal attributen die me moeten helpen met mijn zero waste levensstijl. Klinkt beetje tegenstrijdig, niet?

Ik ben de laatste tijd enorm gefascineerd door zero waste. Ik schreef twee jaar geleden al eens over zero waste in de keuken maar sinds ik die workshop bij Anne Drake volgde ben ik er zowat dagelijks mee bezig. Hoe kan ik leven met zo weinig mogelijk plastic en zo weinig mogelijk afval?

Plasticvrij

Net zoals ik destijds alle ruimtes in mijn huis geminimaliseerd heb, ben ik nu bezig overal te kijken hoe ik zo zero waste en plasticvrij mogelijk kan leven. Ik doe dit niet op een drastische manier maar vervang geleidelijk de producten die opgebruikt zijn of aan vervanging toe door plasticvrije alternatieven. Mijn schoonmaakproducten en verzorgingsproducten bevatten liefst geen chemische brol. Het is helaas niet eenvoudig om erachter te komen of een bepaald product ok is of niet. Ja, daar bestaan websites voor maar de meeste producten die ik opzocht stonden niet in de lijst. Om nog maar te zwijgen over hoe onduidelijk die sites zijn.

Minimaliseren

Voor mij is zero waste een gevolg van minimaliseren. Bij het minimaliseren sta je stil bij wat je in huis haalt. Bij zero waste sta je hier nog wat meer bij stil. Voor mij hangen beide zaken samen, hoewel het eigenlijk 2 aparte zaken zijn.

Soms botst het dus ook. Om meer zelf te koken en minder verpakkingen van kant-en-klare maaltijden te hebben, schafte ik me een Magimix Cook Expert aan. Om mijn schoonmaakproducten zelf te maken, kocht ik sprayflacons, maatlepels en een mengbeker. Omdat alle ingrediënten in principe voedselveilig zijn, kan ik deze dubbel gebruiken in de keuken. Ik kocht ook enkele glazen flessen om zelfgemaakte amandelmelk en appelsap met gember te bewaren. Kiezen voor zero waste zorgde dus voor wat extra spullen in huis.

Ik ben al even bezig met zero waste en ga me er de komende tijd nog verder in verdiepen.

Probeer jij ook een zero waste levensstijl na te streven? Wat is jouw ultieme tip? Of vind je het net erg moeilijk? Wat zou je wel eens willen weten? Waar wil je graag tips over? Laat het me zeker weten!

Pin it

Van minimaliseren naar zero waste

Comments

 1. hanne says:

  Ik ben al meer dan een jaar aan het minimaliseren, en ben er nog steeds niet klaar mee. Daar waar ik vroeger redelijk materialistisch ingesteld was, kan ik nu veel beter afscheid nemen. Al een flinke stap vooruit dus, maar er is nog een hele weg te gaan.

  1. Heidi says:

   Herkenbaar hoor! Hier duurde het ook meerdere jaren. Nu voelt het (even) alsof ik niet meer verder kan minimaliseren maar kan goed zijn dat ik volgende maand weer verder doe 🙂 De focus ligt nu eerder op zero waste 🙂

 2. Charlotte says:

  Voor mij is de evolutie in andere richting gegaan. Ik was enorm gefascineerd door afvalvrij leven en mijn impact op het milieu verkleinen. Al gauw merkte ik echter dat minimaliseren daar een belangrijke rol in gaat spelen. Ik begon met kleine stapjes, maar nu merk ik dat ik als maar meer ruimte wil creëren in mjn huis en in mijn hoofd.

  1. Heidi says:

   Leuk te horen dat het ook omgekeerd kan 🙂

 3. Silke says:

  Vooral goed voorbereid zijn helpt mij enorm. Altijd linnen zakjes en boodschappentassen bij hebben, want ‘op den bots’ vind ik het het gevaarlijkst en verleidelijkst om toch plastic verpakkingen te kopen of zakjes aan te nemen…

  Ik ben eigenlijk het meest benieuwd naar hoe jij zero waste genoeg eiwitten binnenkrijgt, dat vind ik nog altijd een hele moeilijke… Bijna alle vegetarische dingen zitten per 2 in een plastic verpakking, tenzij je zo bij de verstoog je eigen potje meebrengt, maar dat zijn dan van die echt bewerkte dingen die wij niet zo vaak eten…

Comments are closed.