Amerikaanse cheesecake

Zelden kreeg ik zo vaak de vraag naar het recept als toen ik mijn Amerikaanse cheesecake in de Instagram Stories deelde. Jullie zijn duidelijk cheesecake-fans! De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik zelf eigenlijk niet zo’n fan ben van dit gehypte taartje. Ik had nog nooit zelf kaastaart gemaakt!

Nu de lessen patisserie bij Spermalie door het coronavirus niet kunnen doorgaan, krijgen we de receptjes toegestuurd, samen met duidelijke instructies, en kunnen we thuis zelf aan de slag. Alle credits voor dit receptje gaan dus naar onze chef/lesgeefster! Omdat we de receptjes telkens voor grote hoeveelheden krijgen/maken, heb ik het receptje wel een klein beetje aangepast. Zo heb ik 1,12 ei en 0,5 eidooier vervangen door 1 volledig ei en een eidooier. Ook de 13 gram slagroom heb ik weggelaten en vervangen door zure room anders moet je een verpakking openen voor zo’n kleine hoeveelheid. Als je het wel in huis hebt, kan dat natuurlijk ook gewoon.

Ingrediënten cheesecake

Voor de koekjesbodem:

  • 125 gram koekjes (je kan ook zelf koekjes bakken)
  • 44 gram boter

Voor de kaasvullling:

  • 250 gram platte kaas
  • 1 volledig ei
  • 1 eidooier
  • vanille-aroma
  • snuifje zout
  • 38 gram zure room
  • 88 gram suiker
  • 15 gram bloem

Wat de koekjes betreft, ik koos voor speculooskoekjes maar je kan hier eigenlijk zowat elk koekje dat je goed kan verkruimelen voor gebruiken. Als het een vrij droog koekje is, kan je er wat meer boter bij doen.

Ook nodig: een taartvorm met een diameter van 14 cm. Zoals je op de foto’s kan zien, kan je je taartvorm/taartring dan netjes tot aan de rand vullen. Is je vorm wat groter, denk er dan aan dat je de baktijd wat vermindert.

Recept Amerikaanse cheesecake

Bereiding kaastaart

Verkruimel de koekjes zo fijn mogelijk. Smelt de boter (ik deed dit in een kopje in de microgolf) en meng het onder de kruimels. Zet je taartring op een bakplaat met bakpapier en doe hier de kruimels in. Druk de kruimels stevig aan zodat ze een massa vormen. Zet in de koelkast tot de boter weer gestold is.

Tip: gebruik je een taartvorm ipv een taartring, vet deze dan niet in!

Meng vervolgens alle ‘natte’ ingrediënten. Zeef de bloem en het bakpoeder en roer dit er als laatste onder. Giet dit vervolgens over je koekjeslaag en zet 10 minuutjes in een voorverwarmde oven (200°), verlaag de temperatuur vervolgens naar 160° en laat nog 45 minuten verder bakken.

Laat de kaastaart in de taartring afkoelen en snij die er vervolgens voorzichtig uit met een mesje. Smakelijk!

Recept Amerikaanse cheesecake