Een huis kopen via Biddit: mijn ervaring

Toen mijn huis verkocht was maar ik nog niet direct iets anders op het oog had, zei de notarieel medewerkster me dat ik zeker ook eens op Biddit moest kijken. Het bleken profetische woorden. Na een huizenjacht vol gebroken dromen en teleurstellingen, vond ik uiteindelijk een huis dat aan al mijn criteria beantwoordde. 

Het huis stond te koop via Biddit en ik had totaal geen ervaring met openbare verkopen. Laat staan openbare verkopen via internet. Da’s dus niet een bod doen en hopen dat het aanvaard wordt maar eerder hopen dat het hoogste bod binnen je budget valt.

Hoe verlopen bezoekdagen via Biddit?

De dagen dat de woningen te bezichtigen zijn staan op de site vermeld. Meestal kan je er dan gewoon naartoe zonder je op voorhand aan te melden. Ter plekke zullen ze je naam vragen. Ik ging naar de eerste bezoekdag en bleek die dag de enige die langs ging. Over het algemeen blijken er meer bezoekers te gaan naar het einde van de periode dat de bezoekdagen lopen. Hoe vroeger je gaat, hoe rustiger je bezoek dus waarschijnlijk zal verlopen. Bovendien heb je dan de kans om nog een keer (of meerdere keren) te gaan voor het bieden begint. 

Maak ook een praatje met de medewerker. Bij mijn tweede bezoek polste ik voorzichtig naar hoeveel mensen er al geweest waren en of er nog mensen al meer dan 1 keer geweest waren. Dat er al veel bezoekers waren zegt op zich niets. Het is hoeveel mensen al voor een tweede bezoek kwamen dat telt want ik ga ervan uit dat je geen huis koopt na het 1 keer gezien te hebben. Uiteindelijk ging ik het allerlaatste halfuur van de bezoekdagen zelfs nog een derde keer langs. 

Tip: ga ook naar bezoekdagen van andere woningen die op hetzelfde moment (of iets vroeger) lopen. Ik bezocht een woning waar de bezoekdagen door dezelfde medewerker verzorgd werden. Je zal er veel uit leren. 

Hoe verloopt het bieden via Biddit? 

Bon, je hebt dus beslist dat je een bod wil doen. Nog meer dan bij een ‘gewone’ verkoop van een woning is het bij kopen via opbod superbelangrijk om je aan je budget te houden. Hoeveel bedraagt je totale budget? Hoeveel moet je voorzien voor eventuele renovaties (+ reserve)? En hoeveel zullen de kosten bedragen? Hou er rekening mee dat de kosten via openbare verkopen hoger zijn dan gewone verkopen. Vraag desnoods advies aan de notaris zodat je hier een duidelijk zicht op hebt. 

Zet voor jezelf een limiet tot waar je wil meegaan in het bieden. Ik had mezelf 2 limieten opgelegd. De tweede limiet was eigenlijk al boven budget maar ik had het zo erg gevonden om het pand te moeten laten schieten op 1000 euro. Als het dus hoger ging dan mijn tweede limiet wist ik dat het eigenlijk al veel te veel boven mijn budget was en dan had ik het gemakkelijker gehad om het te laten gaan.

Registreer je op voorhand op Biddit zodat je zeker weet dat je kan inloggen. Wie het eerste bod doet en uiteindelijk ook de bieding wint, kan 1% premie krijgen. Ik heb dit (achteraf gezien jammer genoeg) laten liggen. Amper 10 minuten nadat de bieding geopend was, had iemand al de instelprijs geboden. Dit had ik verkeerd ingeschat. Ik hoopte dat het bieden pas laat zou beginnen. 

Het bieden duurt 8 dagen en door de week zag ik af en toe iemand bieden maar het was pas de dag zelf en eigenlijk zelfs het laatste uur dat het echt omhoog ging. Als er binnen de 5 minuten voor het einde een bod gedaan wordt, dan wordt de eindtijd met 5 minuten verlengd. Je moet dus niet wachten tot de laatste minuut om te bieden. Het is zelfs beter om dit niet te doen want als de servers wat trager reageren zou je achter het net kunnen vissen.

‘Gewonnen’ met Biddit, wat nu? 

Dat verlengen gebeurde bij mij wel een paar keer. Niet goed voor de zenuwen, ik kan het je zeggen! Ik had al zitten uitrekenen dat het echt nog wel een uur kon duren en wou net een wat groter bod doen om het sneller vooruit te laten gaan. Op het allerlaatst bedacht ik me en deed alsnog een nulletje weg van mijn opbod. En toen gebeurde wat ik niet verwacht had. 45 seconden voor het aflopen van de biedingstijd steeg mijn hoop (en de zenuwen!). Zo lang zouden ze toch niet wachten met hun nieuwe bod? 30 seconden. Oh my god! De laatste 10 seconden heb ik werkelijk waar luidop zitten meetellen. Plots verscheen het: ik had het hoogste bod! Ik. Had. Een. Huis. Gekocht!

Al bibberend verwittigde ik mijn dichtste familie. Meteen erna duwde ik de euforie weg want het was al een keertje verkeerd gelopen. Ik zou pas echt juichen als alles in kannen en kruiken was. Twee dagen later zat ik bij de notaris voor het proces verbaal van definitieve toewijzing. Ik had 6 weken de tijd om het totale bedrag te betalen. Oh en de notaris zei me ook dat ik best meteen een brandverzekering kon afsluiten want het pand was nu eigenlijk al van mij. Wauw!

6 weken later en de sleutels zijn van mij. Eindelijk durf ik het zeggen: de huizenjacht is voorbij!

Pin for later

Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!

Een huis kopen via Biddit: mijn ervaring

Comments

 1. Vief says:

  Ik stond eind vorig jaar aan de andere kant, want ik verkocht zelf mijn huis met een online biedsysteem (Sold and Set). Voor verkopers is zo’n bied ronde minstens even zenuwslopend als voor kopers. Mijn budget voor een nieuwe woning moest immers bijeen gesprokkeld worden.
  Gefeliciteerd met je koop!

  1. Heidi says:

   Oh kan ik me inbeelden dat verkopen via dergelijk systeem ook spannend is! Bij Biddit kan je als eigenaar het goed ook inhouden als de gehoopte prijs niet behaald is. Ik zag een andere bieding waar ze echt lang tegen elkaar opboden en naar mijn inschatting echt hoog boven de waarde van het pand gingen. In mijn geval was het een correcte prijs, denk ik (en dat vond de notaris ook).

 2. nobutterfly says:

  Proficiat!

  1. Heidi says:

   Merci 🙂

 3. Inge says:

  Ik heb ook een huis op het oog op biddit, maar vind het echt heel moeilijk om te weten wat nu een correcte prijs is voor de woning. Heb jij dat zelf aan de notaris gevraagd? Hoeveel was de startprijs en de uiteindelijke eindprijs?
  Je kan bij biddit ook meteen je maximum bod ingeven en dan biedt het systeem automatisch op tegen andere bieders, maar dat heb jij niet gedaan dan?

  1. Heidi says:

   Dag Inge, tja een correcte prijs voor een woning is niet eenvoudig. Dat is wat het voor jou waard is? Ik was de immo-markt al jaren in de gaten aan het houden en wist dus wel een beetje wat de prijzen in deze buurt gingen. Er kan een groot verschil zitten tussen start- en eindprijs. Daar is geen link tussen te vinden. Mijn startprijs was al vrij hoog omdat ze het onder die prijs niet wilden wegdoen. Tegelijkertijd was er een online verkoop van een ander, gelijkaardig pand dat qua startprijs een heel eind onder het mijne zat maar waar de eindprijs een heel stuk hoger eindigde.
   Ik heb het inderdaad niet automatisch gedaan, wou liever zelf de controle houden 😉
   Veel succes met bieden!!

 4. Michelle says:

  Hallo Heidi,
  Ik heb ook een enorme interesse in een pand op Biddit, maar vroeg me vooral af of de extra kosten die je kan berekenen op hun site zelf wel klopt of dat er toch nog een pak bijkomt? Afhankelijk daarvan kan ik pas mijn maximale budget bepalen. Alvast enorm bedankt voor jouw inzicht!

  1. Heidi says:

   Dag Michelle, bij mij was het uiteindelijk minder dan de berekeningen op hun site maar ik denk dat je hiervoor best de notaris contacteert. Hij zou dit moeten kunnen aangeven. Veel succes met het bieden! Het zijn ongelooflijk spannende minuten. Groetjes, Heidi

 5. Jurgen says:

  Ik denk niet dat die 1% premie voor de winnende bieder die ook het openingsbod deed nog van toepassing is. Mijn strategie zal toch zijn om tot de laatste dag te wachten. Proficiat met de aankoop in ieder geval!

Comments are closed.