Bakken zonder ei

Bakken zonder ei

Een populaire blogpost op deze blog is cake bakken zonder boter. Ontstaan op een zondag toen er niet genoeg boter in huis was.

Afgelopen weekend was het weer van dat. Zin om iets te bakken maar geen eieren in huis. Als je lekkere cakes kan bakken zonder boter, moet het zeker ook lukken zonder ei. Ik trok de keuken in om wat te experimenteren. Het resultaat: ei-vrije recepten. Dubbele win hier ten huize H want als ik veel ei eet, krijg ik migraine.

Ei vervangen door…

Even surfen naar EVA leerde me je een ei kan vervangen door 3 eetlepels appelmoes. Of per ei door 1 lepel maïszetmeel, gemengd met wat water.
In appelmoes had ik weinig zin. En maïszetmeel behoorde (nog) niet tot de collectie in de voorraadkast.
Bij Libelle las ik dat je 3 eieren kon vervangen door een blikje frisdrank. Dat hadden we wel in huis.
Ik probeerde verschillende aangepaste receptjes en dit is de winner:

Cake bakken zonder ei

Ingrediënten

200 gram bloem
1 zakje bakpoeder
1 zakje vanillesuiker
150 gram witte suiker
100 gram boter
125 ml frisdrank (hier: Seven Up), als je het minder zoet wil kan je eens proberen met spuitwater.
2 eetlepels poedersuiker

Bereiding

Boter en suiker mengen, bloem en al de rest erbij (als laatste deed ik de frisdrank erbij). Goed mengen en in een ingevette kom doen. De cake 1 uur op 160 graden bakken.
Zeer lekker maar kruimelt wel meer dan een gewone cake.

Cake met banaan ipv ei

Je kan een ei ook vervangen door een halve banaan.

Ingrediënten

200 gram bloem
snuifje zout
100 gram boter
1 zakje bakpoeder
50 gram suiker
350 gram bananen (hoe rijper, hoe beter)

Bereiding

Boter en suiker mengen, bloem (+bakpoeder) en zout toevoegen. Bananen prakken en onder mengen. In een ingevette taartvorm doen. Een uurtje bakken op 170 graden.

cake

Chocoladecake zonder ei

Be warned: het is lekker maar een echte caloriebom!

Ingrediënten

250 gram bloem
300 gram suiker
40 gram cacaopoeder
125 ml olie
350 ml water
1,5 zakje bakpoeder
snuifje zout
eventueel zakje vanillesuiker

Bereiding

Alles mengen! Volgorde doet er niet echt toe. In een cakevorm gieten en dan een uurtje in de oven op 180 graden

Tiramisu zonder ei

tiramisu

Men neme dit recept en men vervangt de eitjes door 200 gram opgeklopte slagroom. As easy as can be! Idem trouwens voor chocolademousse. Gewoon chocolade smelten en er slagroom onder kloppen! Geen gedoen met ei of gelatine.

Heb jij ook een leuk recept waar geen ei in zit? Laat het me zeker weten!