Een coronaveilig kerstfeest

Wat een jaar hé. En we moeten nog even op de tanden bijten. In december zijn de tips met kerstspelletjes en oudejaarstips hier altijd goed gelezen. Dit jaar is kerst noodgedwongen wat kleinschaliger maar daarom niet minder gezellig. Back to basics! En daar wil ik met deze tips voor een coronaveilig kerstfeest mijn steentje aan bijdragen.

Kerstpyjama’s

Qua kledij kan het wat mij betreft 2 kanten uit gaan. We blijven gezellig thuis en ofwel ga ik me op kerstavond helemaal optutten want hoe lang is dat al niet geleden?! Ik zou bijna mijn mooiste jurk en naaldhakken uithalen om gewoon naar de supermarkt te gaan! Of ik maak het gezellig en ga voor een kerstpyjama. Bonuspunten wie voor heel het gezin matching kerstpyjama’s heeft!

Hapjes voor de tv

Je kan deze kleinschalige kerst netjes de tafel dekken en gaan voor een chique candle light dinner. Die kaarsjes lijken me sowieso onmisbaar maar ik voel er wel wat voor om dit jaar een meergangenmenu van hapjes te maken. Van ovenhapjes tot chips, nootjes, kaasjes of mini-sandwiches,… Gewoon de hele avond hapjes, gezellig voor tv of terwijl we een spelletje spelen.

Spelletjes met je bubbel

  • De ‘Iedereen Beroemd Box’: neem een grote kartonnen doos en versier die met kerstslingers. Nu mag elk gezinslid om de beurt een voorwerp uit huis in die doos verstoppen en de andere gezinsleden moeten raden welk voorwerp het is. Ze hebben een kwartier om te vinden welk voorwerp het is. In Iedereen Beroemd gaat dit voorwerp dan definitief weg. Ik wil zo streng niet zijn: spreek even af met je huisgenoten hoe jullie de spelregels zien.
  • Maak er een spelletjesavond van. Ieder gezinslid – de jongste eerst – mag een spel kiezen om te spelen. Hier wat inspiratie voor klassieke spelen. Wie ben ik?, Pictionary (of de variant waarbij je moet uitbeelden) en Zeg eens Euh zijn spelletjes die je makkelijk zelf in elkaar kan steken.
  • Hier vind je nog meer inspiratie.

Kerst in je eentje

Al het gepuzzel met knuffelcontacten en bubbels maakt het er niet gemakkelijker op. Persoonlijk zou ik er niet mee inzitten om kerst alleen te vieren. Ook in je eentje kan je het best gezellig maken. Zelfs al zou je kerst liever niet in je eentje vieren maar is het door omstandigheden toch zo, laat je hoofd niet hangen maar maak het extra bijzonder voor jezelf. Een luxueuze versie van me-time. Kerst is ook maar gewoon een datum, een dag als alle andere.

Ik zou in de late namiddag voor een wandeling gaan. Geniet van de frisse lucht en van de kerstsfeer. Dan thuis opwarmen met een kerstthee of een warme chocomelk terwijl je het water voor het bad laat lopen.

Na het badje prepareer je allerlei kleine hapjes van je lievelingseten die je dan voor tv, en in je pyjama, kan opeten. Ik denk aan een paar tomaat-garnaal in mini-versie met kerstomaatjes. Of ga voor afhaal. Je kan ook voor diepvriespizza kiezen als je dat wil. Dat is het voordeel van alleen vieren: je kan echt helemaal kiezen hoe je het wil. Wil je liever een boek lezen dan naar tv kijken of een spelletje solitaire spelen, dan kan dat. En koop een cadeautje voor jezelf!

Er zijn trouwens nog spelletjes die je alleen kan spelen, zelfs uit deze. Dat met het koekje bijvoorbeeld. Maar ook de Tingeling shake (dan zet je jezelf een tijdslimiet ipv om ter eerst) en winterhanden. En een kerstselfie kan je ook maken.

Mijn toptip? Kruip vroeg in je bed. Dan kan je de dag erna vroeg opstaan voor een wandeling in het bos of langs het strand. Zo, die feesten hebben we ook alweer overleefd!

Pin for later

Coronaproof kerstfeest