Een Eurovisiesongfestivalfeestje bij je thuis: de leukste ideetjes en tips

Het Eurovisiesongfestival is zoiets waar weinigen openlijk over durven toegeven dat ze kijken maar aan de kijkcijfers en de tweets te zien, zijn er echt wel veel Belgen die die avond voor hun tv zitten. Ooit was ik er zelf nog live bij in Stockholm en eens ‘achter de schermen van het Eurovisiesongfestival mogen meewerken’ staat hoog op mijn bucket list. Ja, ik ben vrij enthousiast als het over het Songfestival gaat en ik durf daar ook voor uitkomen!

Ik denk dat het bij Sandra Kim begonnen is. Urenlang stond ik J’aime la vie te playbacken met onze salontafel als podium. Ik was 4 jaar maar kende, dankzij tante Anja, de hele tekst van het liedje vanbuiten. Zij had een plakboek van Sandra Kim en ik kreeg al haar dubbels. Dat plakboek dook onlangs terug op. Hilarisch!

Als kind associeerde ik het Songfestival met chips en cola en extra lang mogen opblijven. We maken er nog steeds een familie-avondje van. Liefst zit er een hilarische act tussen de kandidaten en een knappe zanger mag ook altijd. Oh en doe er voor mij ook nog een echte Songfestival-ballade bij!

Het is dan ook een uniek gegeven: meer dan 40 landen die samen dergelijk groot feest opzetten en miljoenen mensen van over heel de wereld voor de buis verzamelen. Ja, sommigen zullen kijken voor de kitsch maar het songfestival verenigt Europa (en zelfs in Australië zitten ze massaal voor de buis). Iets om toch ook even bij stil te staan!

Organiseer jij ook elk jaar een Eurovisiesongfestivalfeestje? Dan ben je zeker niet alleen. Hieronder vind je enkele tips om het helemaal af te maken. Je hebt met de halve finales en de finale trouwens 3 kansen op een leuk feestje! Nu België het de laatste jaren soms ook weer goed doet, is zelfs de puntentelling superspannend. En stel je voor dat België straks nog eens wint… Dat zou de kers op de taart zijn!

Weetje: zeg nooit ‘Eurosong’ als je het over het Eurovisiesongfestival zelf hebt! Eurosong waren de Belgische preselecties. De zangwedstrijd heet officieel Eurovision Song Contest.

Tips voor een Eurovisiesongfestivalfeestje thuis:

  • Voorzie hapjes uit verschillende Europese landen. Of nog beter: vraag de gasten om elk een hapje uit een ander Europees land mee te brengen. Dat kan heel simpel: mini-brochettes met kerstomaatje en bolletje mozzarella uit Italië, blokjes kaas uit Nederland, Franse wijn, Spaanse tapas,… En jullie zijn vast zo creatief om iets te verzinnen voor minder voor de hand liggende landen.
    Wij maken het dit jaar wat moeilijker: we trokken elk een land en moeten een gerechtje uit dat land meebrengen. Aan de anderen om te raden uit welk land ons hapje komt!
  • Haal die vlag die je nog hebt liggen van toen je voor de Rode Duivels ging supporteren maar weer uit. Of ga voor vlaggen van alle deelnemende landen. Zelf heb ik een vlaggenlijn met alle Europese vlaggen en uiteraard mogen ook de cocktailprikkers niet ontbreken!
  • Print voor iedereen een puntenblad (en zorg voor voldoende balpennen!). Leg ook een rekenmachine klaar zodat je tijdens de interval act ook je eigen winnaar kan kiezen. Hoofdrekenen kan natuurlijk ook maar geef toe, we zijn dat niet meer zo gewoon en dan gaat dat wat trager. Er bestaan tegenwoordig ook apps maar wij houden het voorlopig klassiek. Ook al omdat de neefjes ook graag meedoen.
  • Hou een pre-party met de beste Songfestivalhits uit voorgaande jaren. Deze Spotify-lijst kan voor inspiratie zorgen.
  • Durvers houden hun eigen Eurovision playback show!
  • Speel het Eurovisiesongfestivalspel!

Cadeautips voor Songfestivalliefhebbers

Heb jij nog leuk ideetjes of tips voor hapjes? Laat het zeker in de comments weten!

Pin for later

Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!

Organiseer een Eurovisiesongfestivalfeestje bij je thuis met deze leuke ideetjes en tips.

Oorspronkelijk bericht: 30 april 2017, laatste update: 9 mei 2022