Kaders ophangen doe je zo

Een van de klusjes die thuis vaak blijft liggen is het ophangen van kaders en andere wanddecoratie want hoe begin je daar in hemelsnaam aan? Zelf ben ik nogal van de minimalistische stijl als het op binnenhuisinrichting aankomt. Toch kan een goedgekozen kader aan de muur heel de ruimte opfleuren.

Een van de redenen dat ik in mijn vorig huis amper kaders had opgehangen, was dat ik niet echt iets had dat ik mooi genoeg vond om op te hangen. Van posters met quotes krijg ik stress. Blij dat de trend met houten letters in je interieur overgewaaid is. Het gaat zelfs zo ver dat ik het woordje ‘wereldkaart’ in allerlei talen, boven mijn grote wereldkaart, bedekt heb met foto’s. Ben ik de enige?

Maar terug dus naar die wanddecoratie. Ik detecteer 2 blokkades:

  • kiezen wat je aan je muur wil hangen
  • gedoe om dat netjes op te hangen

Welke wanddecoratie?

De mogelijkheden zijn haast eindeloos. Het leukst zijn uiteraard dingen die je aanspreken. Je moet er tenslotte de hele dag op zitten kijken. Als je een kader beu bent, kan je het vrij vlot vervangen maar liefst kies je dus voor iets waar je wel even mee weg kan.

Tip: zoek zelf eens tussen je reisfoto’s of je foto’s hebt van mooie herinneringen die je zou kunnen laten afdrukken!

Kaders ophangen, de beste tips

Onlangs heb ik, samen met mijn broer, ook wat kaders opgehangen bij mijn moeder thuis. Sinds we er de woonkamer een make-over gegeven hadden , enkele jaren geleden, was er nog niets opgehangen. In het begin waren we wat aan het sukkelen. En ja, dat zie je. Een van de kaders hangt wat scheef en we krijgen het niet opgelost. X-aantal kaders later hadden we de handigheid en de trucjes gevonden. Ik deel ze hier graag.

Waterpas

2 essentials als je kaders wil ophangen: een waterpas en washi tape. Komen de kaders op een lege muur, kies dan zo’n 150 cm van de grond als middenlijn of als onderste lijn. Komt het kader boven een zetel of bed, hou dan 20 cm (of meer) aan boven het meubelstuk. Bevestig hier, met behulp van je waterpas, een strook washi tape. Zo heb je een waterpas referentiepunt dat je zal helpen om de kaders recht op te hangen.

Meet vervolgens de afstand tussen het ophangsysteem van je kader en ofwel de onderkant van je kader of het midden van je kader, afhankelijk van het effect dat je wil bekomen. Zo kan je meten en met potlood aanduiden waar je moet boren.

Tip: voor je alles uitmeet, kan je je kaders al eens ordenen op de grond zodat je het eindresultaat al eens ziet en eventueel kan bijsturen.

Ophangsetje

Je kan het je nog gemakkelijker maken door gebruik te maken van een ophangsetje. Door 2 ophangoogjes en een touwtje kan je je kader perfect recht ophangen.

Pin for later

Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!

Kaders ophangen doe je zo