Kerstspelletjes voor het hele gezin

Organiseer jij dit jaar het familiefeest met kerst? Dan zal je vast inspiratie uit dit artikel kunnen halen om je gasten een onvergetelijk feest te bezorgen. Met de leukste kerstspelletjes die voor de nodige hilariteit en mooie herinneringen zorgen en met tips om je kerstfeest echt helemaal top te maken.

Kersttruien en kerstpantoffels

Het was de eerste keer dat ik in mijn eigen huis gastvrouw was met kerst en ik ben echt all the way gegaan. Op de uitnodiging stond zelfs een dresscode: een foute kersttrui, ook gekend als de ugly christmas sweater*. De gasten deden hun best: ik kreeg rendieren en kerstmannen op bezoek. Sommigen hadden hun kerstoutfit zelfs nog wat meer gepimpt. Schitterend, echt waar!

Bij het binnenkomen kregen mijn gasten al een eerste pakje: kerstpantoffels*! Ik had eigenlijk echte kitch kerstknuffelpantoffels willen kopen maar kon ze nergens vinden. Gelukkig vond ik rode pantoffels bij Ikea.

kerstpantoffels

* In 2014 waren kersttruien en kerstpantoffers zo onhip als maar kon zijn. Je zou dus kunnen zeggen dat ik de kersttrends ver vooruit was, haha.

Rood

Rood was dit jaar het thema: rode ballen in de kerstboom, rode tafeldecoratie en rode pakjes onder de kerstboom. Toevallig had ook het merendeel van mijn gasten hun pakjes in allerlei tinten rood cadeaupapier gedaan.

kersttafel decoratie

Kerstcadeaupapierverzameldoos

Om te voorkomen dat dat cadeaupapier tegen het eind van de avond over heel de woonkamer verspreid ligt, had ik een bananendoos ingepakt met een restje papieren tafelkleed. De jongste van het gezelschap had de belangrijke taak alle papier in deze doos te doen.

recyclagedoos voor kerstpapier

Als ik zeg dat ik jingles all the way ging in de kerstgekte dan bedoel ik dat ik er ook echt helemaal voor ging tot in de details. In het kleinste kamertje was het alledaagse toiletpapier vervangen door een rol met kerstboompjes op.

Onvergetelijke kerstspelletjes

Tussen de gangen door was entertainment voorzien. Ik stak een aantal kerstspelletjes in elkaar, met dank aan Pinterest, om de avond onvergetelijk (en hilarisch) te maken. Ik schreef de spelletjes op vouwblaadjes en deze gingen in de grote bowl. Om de beurt mochten we een opdracht trekken.

Kerstspelletjes voor heel de familie

Kerstspelletje: Wie ben ik?

Wie ben ik? - kerstspelletjes

De klassieker ‘Wie ben ik?’ in een kerstversie. Ik schreef allerlei personen op, rekening houdend met het kerstthema (Jozef en Maria, de 3 koningen, de kerstman,…), met de aanwezigen (Roch Voisine, Adamo, Luc Steeno,…) en met de leeftijd van de aanwezigen (Mega Toby, Karen van K3, Marcske van FC De Kampioenen,…). Het spelreglement van dit kerstspelletje is simpel: je trekt een kaartje en kleeft dit op het voorhoofd van wie aan de beurt is. Deze moet raden welke naam op het kaartje staat door vragen te stellen waar de rest enkel ja of neen op mag antwoorden. Dat ja/neen zeggen was niet voor iedereen even simpel 😉 

Kerstspelletje: Versier de kerstboom

Kerstspelletje

Dit behendigheidsspelletje vergt wel wat concentratie en teamwork. Neem een lege kartonnen rol. Een rol van huishoudpapier lukt ook maar ik nam een rol waar je posters in kan versturen. Leg daar een stokje, bijvoorbeeld om papieren bloemetjes van te maken, op. Twee spelers moeten aan beide kanten kerstballen ophangen zonder dat het omvalt. Je kan het wat moeilijker maken door ballen van verschillende formaten klaar te leggen, volwassenen maar 1 hand te laten gebruiken,…

Kerstspelletje: Aan de lopende band

Bekijk zeker het filmpje om mijn uitleg beter te snappen. Ik moet eerlijk zijn, dit spelletje ging hier niet zo vlot. Ik nam vijf meter lint en knoopte de uiteinden aan elkaar. Twee spelers doen dit lint rond hun middel. Als ze goed uit elkaar staan en ronddraaien, draait het lint ook rond. Aan het lint hing ik candy cane sticks. Het is de bedoeling dat de candy canes van de ene speler naar de andere gaan. In het filmpje doen ze het met kerstballen. Dat gaat misschien vlotter.

Kerstspelletje: het kerstkoekje

Hilarische kerstspelletjes voor heel de familie

Dit spelletje was zonder twijfel het meest hilarisch. Leg een koekje op je oog. Verder mag je geen handen gebruiken. Het is de bedoeling dat je het koekje verplaatst door gekke bekken te trekken tot je het koekje kan opeten. Probeer het zelf eens! Was enorm grappig om doen en hilarisch om zien.

Het kerstkoekjesspel

Kerstspelletje: Jingle Bells

Het kerstspelletje dat eigenlijk het simpelste leek, bleek uiteindelijk nog het moeilijkste. Trok je het kaartje waar ‘Jingle Bells’ opstond, dan mocht/moest je een kerstliedje naar keuze zingen. Plots kwamen we niet verder dan Jingle Bells en Stille Nacht… Haha, misschien bedenk jij zelf wel creatievere kerstspelletjes.

Kerstpelletje: De tingeling shake

Ik had mijn zus gevraagd of ze toevallig nog een lege doos tissues had. Die zou ze meebrengen. Ze vroegen zich al af waarvoor ik dat nog nodig had want ze wisten nog niets van mijn kerstspelletjes. Blijkbaar hadden ze ooit op ‘Binnen de minuut’ eens gezien dat ze hier pingpongballetjes uit moesten shaken… Oeps, daar ging de verrassing.

In plaats van pingpongballetjes had ik kleine belletjes om in de lege tissuedoos te doen maar ze hadden het dus wel geraden. Ook hilarisch om te doen én om het de anderen te zien doen. Ik heb hier geen foto van. Gelukkig maar, haha!

Ik versierde de lege tissuedozen met wat kerstpapier en haalde een elastiek door de zijkanten. Deze elastiek kan je dan rond de heupen knopen van de spelers. In elke doos stak ik 5 belletjes. Wie als eerste minstens 3 belletjes uit de dozen kon shaken, won.

Kerstspelletje: Winterhanden

Een van de meest toegankelijke kerstspelletjes wellicht want je hebt er zo goed als geen voorbereiding aan. Bovendien maakt het van het openen van de pakjes een hele belevenis. Wie een pakje mag openen, moet dit doen met skihandschoenen aan. Om de uitdaging nog groter te maken kan je ook wanten gebruiken. Heb je geen handschoenen bij de hand (pun intended), dan kunnen ovenwanten ook een mooie uitdaging opleveren.

Kerst photo booth

Ok, een kerst photo booth was blijkbaar niet bijster origineel als ik Instagram bekijk maar hier waren mijn attributen wel zelfgemaakt! Ik tekende en kleurde en het resultaat mocht er best zijn. Met een stukje plakband bevestigde ik ze op stokjes van de papieren bloemetjes.

Kleine attentie voor de gasten

Als afscheidscadeautje had ik voor elk gezin nog een ontbijtpakketje samengesteld met engelenkoeken, fruitsap, chocomelk, botertjes, confituurtjes, chocolaatjes,… Een beetje afgestemd op de voorkeuren van de ontvanger van het pakket. Een kleine attentie die hen de dag erna nog even aan deze gezellige avond deed terugdenken en mijn gasten duidelijk erg op prijs stelden.

Wij hebben ons in elk geval goed geamuseerd. Het was supergezellig. En zelfs zoveel jaar later kijk ik nog altijd met veel plezier, liefde en warmte op deze kerst terug.

Ik wens je alvast een warme kerst- en eindejaarsperiode toe! Mocht je daarbij één van deze kerstspelletjes spelen, post je foto’s dan zeker op de Facebookpagina!

Heb je zelf nog tips voor leuke kerstspelletjes, laat het dan zeker weten in de reacties hieronder!

P.S. Zin in nog meer? Hier vind je ideetjes voor oudjaar!

Pin it

Kerstspelletjes voor heel de familie
Kerstspelletjes voor heel de familie

Oorspronkelijk artikel: 25 december 2014, laatste update: 25 november 2019.

Comments

 1. A. La says:

  Heel erg bedankt! Je hebt me enorm verder geholpen bij het organiseren van Kerstavond! 😀

  1. Heidi says:

   Graag gedaan! Veel plezier 🙂

 2. Mattias says:

  Een oude post, maar je hebt gezorgd voor de inspiratie die ik nodig had. Heel erg bedankt.

 3. Virginie says:

  Oops het is 2018 en ik heb zonder de datum te zien volop inspiratie opgedaan en m’n mailadres ingevuld! Toch bedankt voor de leuke ideetje!

  1. Heidi says:

   Dag Virginie, no worries 🙂 Het blijft online staan. Veel plezier!

 4. Petra says:

  Fijn hoor dat het er nog steeds staat
  Bedankt voor de inspiratie
  Groetjes Petra

Comments are closed.