Overbodige spullen

Een mens vergaart wat spullen in zijn leven. Omdat ik echt geloof in ‘minder spullen, minder ballast’ ben ik al een paar jaar aan het minderen. Minimaliseren gaat verder dan spullen. Maar overbodige spullen opruimen kan echt helend werken!
Denk je dat je al je spullen echt echt nodig hebt? Think again!

Hier een lijstje met overbodige spullen die ik niet langer in huis heb:

Kreeftentang

Ooit ging ik bijna elke week wrakduiken op de Noordzee en had ik geregeld een kreeftje of een krab mee naar huis. De kreeftentang en de speciale vorkjes werden dus vaak gebruikt maar nu lagen ze daar al een hele tijd te liggen. Plaats in te nemen in de lade. Bij een vorige opruimronde kreeg ik het nog niet over mijn hart. Deze keer twijfelde ik zelfs niet om ze op de stapel: ‘weg te doen’ te leggen.

Ananassnijder

Die paar keer dat ik de afgelopen jaren ananas gegeten heb, heb ik het met een gewoon koksmes gedaan. Het ding lag dus maar in de kast stof te vergaren. Het ziet er nochtans handig en makkelijk uit maar ik had de klus gewoon even snel zonder dat gadget geklaard.

Pizzasnijder

Ziet er cool uit hé! Maar met een gewoon mes gaat het minstens even vlot. En ik geef echt de voorkeur aan dingen die meerdere functies hebben. Exit pizzasnijder dus! Pizzaborden vind ik dan wel weer handig want deze zijn net iets groter en net iets platter dan gewone grote borden. Maar met 1 of 2 exemplaren heb je genoeg.

Ohja, is het bij mij alleen dat die kaas dan aan die pizzasnijder blijft hangen waardoor het ding moeilijk ronddraait om van het schoonmaken nog maar te zwijgen?

Strijkplank

Strijken. Ik heb 2 truitjes die ik moet strijken omdat je het ziet. Bij mijn andere kledij zie je het niet dat ik niet strijk. Snel ophangen, liefst op kapstokken en dan mooi gladwrijven met de handen en eventueel opplooien, meer doe ik niet. Dekbedovertrekken enz. gaan ook zo weer op het bed. De kreuken gaan er vanzelf wel een beetje uit. Anyhow, na een nachtje slapen zitten er toch alweer kreuken in je gestreken exemplaar. Toch?

De enige keren dat mijn strijkplank dus uitgehaald werd, was als ik aan het naaien was, als ik wou flocken of als ik vlieseline moest opstrijken. Dergelijke naaiklusjes ontzag ik want dan moest ik dat groot gevaarte uithalen. Mijn strijkplank ging naar mijn broer. Toen vriendin M haar mini Ikea-strijkplankje zou wegdoen, adopteerde ik het ding met plezier. Veel compacter!

Fondueset

Omdat ik liever geen fonduegeurtjes in mijn woonkamer heb. Omdat ik dat hooguit een keer per jaar (of zelfs nog minder) zou gebruiken. Omdat ik, als de nood hoog is, dit wel kan lenen. Buiten dus, dat fonduestel! En de gourmet en alle andere varianten.

Keukenwekker

In mijn keuken stond een schattig blauw keukenwekkertje in de vorm van een vogeltje. Mooi maar het stond stof te vergaren want in de praktijk keek ik gewoon op de klok of zette ik de timer van mijn smartphone op. Dus vloog het vogeltje buiten.

Mini-aperitiefglaasjes

Oh zo leuk! En zo fijn om te serveren als je gasten hebt. Heerlijk om er creatief mee aan de slag te gaan. Maar. Dat. Afwassen? Een hel! Ok, ze kunnen ook in de vaatwasser maar dan zit die direct vol.

Broodplankjes

Het is zoals het is: de keren dat er brood in huis is, zijn beperkt. Ontbijten? On the go. En al helemaal zelden met brood. Broodplankjes bleken dus echt overbodig. Een bord will do. Vriendin A was heel blij met mijn setje. Ikke dubbel blij dat zij blij waren!

En jij? Wat kan jij wegdoen? Lees ook: waar naartoe met overbodige spullen.

Comments

  1. Els S says:

    My kind of thinking 😉

Comments are closed.