Kintsugi, wijsheid uit Japan

Af en toe bots je op een woord uit een andere taal dat je nieuwsgierig maakt. Vaak is het begrip niet met één woord te vertalen. Het Zweedse ‘lagom‘ is zo’n woord. Het Deense ‘hygge’ kan je ook in dat rijtje zetten. En daar voeg ik graag ‘kintsugi’ aan toe.

Kintsugi is een Japans begrip. De term slaat op de kunst om de scherven van gebroken aardewerk te lijmen met goud. In plaats van de schade te camoufleren, ga je het net in de verf zetten. Het goud maakt het aardewerk nog unieker en waardevoller.

Omarm je imperfecties

De kunst ‘herstellen met goud’ groeide uit naar een filosofie over het omarmen van je imperfecties. Met zijn allen doen we zo vaak onze best om de schijn op te houden. We verbergen onze imperfecties. Het Japanse ‘kintsugi’ laat je net foutjes, littekens en imperfecties aanvaarden en in de kijker zetten. Je imperfecties doen je stralen en maken je uniek. Of die imperfecties nu fysiek of emotioneel zijn, doet er eigenlijk niet toe. Kintsugi maakt van je imperfecties net je kracht.

Iedereen kan de filosofie toepassen maar ik denk dat perfectionisten er misschien nog het meest uit kunnen halen. Er is trouwens niet iets als dé perfectionist. En er schuilt een perfectionist in elk van ons. Mooie trend, die kintsugi!

Meer ‘kintsugi’:

Pin for later

Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!

Kintsugi, wijsheid uit Japan.