De weg naar een minimalistische garderobe

Te veel opties in je kleerkast is niet altijd goed. Je draagt toch vaak dezelfde stukken. Dan kunnen er beter enkel lievelingsstukken in je kast hangen, toch? Zo begon ik aan een minimalistische garderobe.

Minimalistische garderobe

Ik kies zoveel mogelijk voor duurzame en ecologische kledij. Bovendien volgde ik ooit een kleurenworkshop. Sindsdien weet ik dat ik een wintertype ben. Ik weet met welke kleuren ik sta en welke kleuren ik beter in de winkelrekken laat hangen. Zo’n kleurenworkshop is de kleine investering meer dan waard. Ik denk niet dat ik sindsdien nog miskopen gedaan heb!

Strategie om de kleerkast te minimaliseren:

Favorietjes om te houden

Laat ons beginnen bij het begin. Vandaag pakken we onze kleerkast aan. We gaan eerst kijken welke kledingstukken we wegdoen. We gaan hiervoor uit van wat we willen houden, eerder dan van wat we niet willen wegdoen. Dat is een kleine maar belangrijke nuance en in het algemeen een hele goede instelling als je graag wil minimaliseren.
Ga voor je kleerkast staan en grijp naar alle kledingstukken die je als ‘favoriet’ zou bestempelen. Items waar je ook maar een seconde over twijfelt haal je niet uit. Leg je favorieten op bed. Soort per soort. Valt er je iets op? Bepaalde kleuren die naar voor komen? Misschien kies je vooral voor luxueuze stoffen? Of heb je enkel sportieve kledij uitgekozen?

Hoeveel outfits kan je met je favoriete stukken maken? Welke stukken ontbreken nog om meer leuke outfits te kunnen samenstellen? Als je het helemaal goed wil doen, kan je van elke outfit een foto nemen zodat je ’s morgens niet ver moet zoeken naar inspiratie.

Basics om te houden

Wat zit nu nog in je kast? Welke stukken draag je graag en passen bij heel wat van je favoriete stukken? Enkele onmisbare basics zijn voor mij: een jeans, een zwart vestje, een zwart kleedje, enkele topjes met spaghettibandjes die ik ook onder ‘diep-uitgesneden-decolté-tops’ kan dragen,…

Wegdoen!

Wat nog in je kleerkast zit mag eigenlijk allemaal weg. Is alles meteen naar de kringloopwinkel brengen een stap te ver? Steek alle kledij dan in dozen. Als je dan toch nog iets zou missen, heb je het er maar uit te vissen. De kans is groot dat je dit niet zal doen. Na een tijdje is het dan maar een kleine stap om de dozen alsnog weg te brengen.

Welke kledingstukken kunnen weg? Alles wat op dit moment niet past! Je hoopt enkele kilo’s af te vallen? Doe de kledij toch maar weg! Als je ooit effectief die kilootjes kwijt bent, dan verdien je toch gewoon een hele nieuwe garderobe?!

Bonus: heb je al je favoriete stukken gebruikt bij het samenstellen van de outfits? Of liggen er favorietjes die uit de boot vielen? Waarom is dit? Misschien kunnen deze stukken alsnog weg?

Organiseren van een minimalistische garderobe

Kleerhangers

Tijd om de overgebleven kledingstukken te organiseren. Marie Kondo’s pleidooi voor opvouwen ten spijt, verkies ik zoveel mogelijk op kapstokken op te hangen. Omdat het oog ook wat wil, en zeker omdat ik een open kledingrek heb, koos ik voor allemaal dezelfde kapstokken. Ik kocht er in Ikea. Klein minpuntje: ze hebben bovenaan geen gleufjes dus bepaalde kledingstukken glijden er makkelijk af. Laat het een tip voor jou zijn 😉

Omkeermethode

hangers

We willen niet elk seizoen zo’n grote opruimronde in de kleerkast houden zoals nu hé. Daarom hang ik bij begin van het jaar al mijn kleerhangers omgekeerd. Eens ik een kledingstuk gedragen heb, gaat de kleerhanger weer gewoon in de kast. Zo kan ik op elk moment zien welke kledij ik nog niet gedragen heb. Aan het eind van het jaar gaat alle kledij die ik een heel jaar niet gedragen heb er onverbiddelijk uit!

Doen!

Nu we toch bezig zijn… Hier nog enkele taken die je best nu even aanpakt:

 • Maak je kleerkast volledig schoon. Ook de boven- en achterkant!
 • Poets al je schoenen. Breng schoenen met afgesleten hakken naar de schoenmaker om ze te laten herstellen.
 • Herstel je kledij, indien nodig: knop aannaaien, broek inkorten,…
 • Gooi versleten lingerie weg.
 • Maak een lijstje met stukken die in je kleerkast ontbreken.

Shop ’till you drop!

Zie ook het laatste puntje van het stukje hierboven 🙂 Denk bij het opstellen van je wishlist na over combinaties die je met je favorietjes zou kunnen maken. Mankeer je nog bepaalde basisstukken in je kleerkast?
Let in de winkel op de details van het kledingstuk. Past het bij de kledij die al in je kast hangt? Heeft het stuk ‘favorieten’-potentieel? Welke kwaliteit heeft de stof? Is het kreukvrij? Dat is een belangrijke eigenschap! Zeker als je net als ik liefst zo weinig mogelijk (lees: zo goed als niets) strijkt.

Een minimalistische garderobe voor gevorderden

Project 333

Dit wordt ook wel eens een capsule wardrobe genoemd. Je gaat dan per 3 maanden maar 33 kledingstukken selecteren die je in je kast hangt. Het andere seizoen berg je tijdelijk elders op. Het concept spreekt me wel aan maar ik heb (en zeker met het typische Belgische weer) graag alle kledij het hele jaar door op mijn rek hangen. Lingerie, accessoires en sportkledij tellen niet mee bij deze 33 stuks.

Hoe zit het in mijn kleerkast?

Accessoires:

Juwelen, tasjes, zonnebrillen: 10 stuks
Sjaals: 8 stuks (ook nog 2 paar handschoenen en 3 mutsen)

Lingerie en onderkledij

Lingerie: 8 setjes (aangevuld met basics – vooral sobere zwarte stuks)
Thermisch ondergoed: 2 sets (had ik ook bij sportkledij kunnen neerschrijven)
Nylons en sokken: 25 stuks (sportsokjes zijn hier niet bijgeteld)
6 pyjama’s
6 onderjurkjes + topjes met spaghettibandjes

Sportkledij

27 stuks sportkledij (zowel loopbroeken, sportbeha’s, T-shirtjes, regenjasjes als een petje)
10 paar sportsokken
1 badpak, 2 bikini’s
2 joggingbroeken en 4 sweaters/hoodies
+ nog enkele bandana’s

Kledij

1 jeans
4 broeken
16 kleedjes
35 bovenstukken (topjes, truien en vestjes)
1 leren jasje, 1 jeansvestje en 1 zomer/regenjas
1 winterjas en 1 mantel

Schoenen

2 paar sandalen, 2 paar pumps, 2 paar teenslippers, sneakers, ballerina’s, sportschoenen, sneeuwschoenen, regenlaarzen en een paar pantoffels -> 12 paar! En dan moet je weten dat ik van meer dan 70 paar schoenen kom!

Net iets meer dan een capsule wardrobe maar dit komt vooral omdat ik de opsplitsing per seizoen niet maak. De aantallen lijken veel. Ik schrok er zelf ook van maar toch is dit echt een minimalistische garderobe!

En jij? Hoeveel kledingstukken heb jij? Is een minimalistische garderobe onbegonnen werk voor jou? Tel alvast eens je schoenen 🙂 Durf je het aantal in de comments kwijt?

PS Volg je LBTS ook al op Facebook of Instagram?

Comments

 1. fieke says:

  Interessante blogpost! Deze ga ik zeker bijhouden voor als ik binnenkort mijn kleerkast eens ga aanpakken!
  Heel toffe nieuwe blog trouwens, ik kom hier graag volgen!

  1. Heidi says:

   Thanks 🙂 Leuk dat te horen! Zal nog heel ‘Laloe’ aanvoelen hoor! Alleen in een nieuw kleedje en met een frisse wind 🙂

   1. fieke says:

    Ik was al fan van Laloe, maar hier zal het precies nog meer gaan over minimaliseren en organiseren. Me like!

 2. Silke says:

  Tip voor de kleerhangers: met een lijmpistool een zigzaglijntje op de twee uiteindes lijmen. Als die opdroogt, heb je een antislipstukje, en zal je kledingstuk er niet meer afglijden… Geleerd op Pinterest!

  1. Heidi says:

   Super idee! Bedankt voor de tip 🙂

  2. Annelyse says:

   Merci silke… super tip

  3. ElsS says:

   een stukje velcro op je kapstok kleven wil ook wel helpen om afglijden tegen te gaan (voor wie geen lijmpistool heeft)

   1. Heidi says:

    Maakt die velcro je kledij dan niet kapot? Want heb geen lijmpistool dus zou wel handig zijn 🙂

  4. ElsS says:

   Omgedraaide kapstokken heb ik ook al toegepast. Kleurenanalyse die ik ooit als verjaardagscadeautje heeft bij mij ook voor een betere aankoopstrategie gezorgd (ik ben ook een wintertype!). Ik ga al jaren voor basics waarmee je vlot kan combineren en soms eens een extraatje. De kast kan zeker nog leger maar denk dat ik al op goede weg ben (al durf ik toch nog niet goed tellen).

 3. Annelyse says:

  Dat vind ik dus enorm moeilijk, zo drastisch snoeien en de kleerkast. Ik heb jaren héél veel gekocht en weinig weggesmeten en ik had dus echt wel veel.
  En ik vind het ook wel tof om veel kleren te hebben.
  Probleem was wel dat ik veel in mijn kleerkast had dat ik niet meer graag zag en dat ik het overzicht kwijt was.
  Ik heb ondertussen een “Project Kleerkast”opgestart.

  Dit houdt in … een inventaris van alles, waardoor ik een zicht heb wat ik koop en hoeveel ik uitgeef. Ik ga er zelfs nog verder in en ik noteer wat ik aandoe. En soms trek ik nog een outfitfoto (zodat ik volgende keer niet meer moet nadenken om tot de gepaste match te komen).

  Nogal omslachtig, maar het werkt voor mij. En ik heb al verschillende doelen bereikt daarmee.
  Ik heb al veel weggedaan, ik koop minder nieuwe dingen, ik varieer meer in mijn kleding, de combinaties zijn weldoordachter en ik heb meer overzicht over de inhoud van mijn kleerkast.

  Maar ik ben nog steeds gefascineerd door de minimalistische garderobe. Misschien als ik binnen een jaar lees dat jullie nog steeds overtuigd zijn van het concept, dat ik het dan ook implementeer?

  1. Heidi says:

   Goh, ik denk dat ik het al meer dan een jaar zo doe 😉

 4. Mamafien says:

  Ik heb een paar weken geleden ook mijn kleerkast onder handen genomen. Het begon met de opmerking van mijn vriend dat ik zeker 20 kleedjes had hangen. Ik beweerde van niet, maar moest hem gelijk geven (21 stuks). Ondertussen heb ik een hele stapel kleren liggen die weg mogen en is alles overzichtelijker. Maar toch is mijn kast nog erg vol. Misschien komt dat omdat ik ook geen onderscheid maak tussen de seizoenen (lijkt me dan weer teveel werk :)).

  1. Heidi says:

   Oh maar heb ook 16 kleedjes hangen hoor 🙂 Maar draag dan ook bijna elke dag een kleedje en heb maar 2 jeansbroeken. Hier hangen alle seizoenen ook door elkaar, wat verklaart waarom ik meer dan 33 stuks heb. Het weer in België is zo wisselend dat je het niet redt met enkel zomerjurkjes in de zomer 🙂

 5. Bibiane says:

  Eindelijk voel ik me niet meer vreemd dat ik graag een hele jaargarderobe (is dat een woord?) heb hangen. Want ook in de zomer draag ik al eens een panty (ik heb er een stuk of 50, it’s a thing I guess…). Eentje om eens mee aan de slag te gaan, want eigenlijk draag ik toch altijd maar hetzelfde (en heb ik heus geen 7 joggingbroeken nodig)

  1. Heidi says:

   Haha, ja echt doen! Je zal snel verschil voelen!

 6. Carolin says:

  Deze moet ik echt onthouden. Na de tweede zwangerschap in mei pas ik nog wel in de kleedjes maar nog niet echt in de broeken. Ik zit nochtans bijna weer min of meer op gewicht. De switch van zwangerschapskleding naar weer normale kleding is weer gemaakt. De kleedjes houd ik echter nog wel in de kast want die zijn ook nog echt in gebruik (voedingskleedjes). Garderobe opruimen staat hier dus hoog op de prioriteitenlijst. Ik ga zeker de tip van de kapstokken omdraaien echt proberen. Panty’s heb ik niet want die vind ik verschrikkelijk om dragen. Leggings zijn veel leuker maar daar mogen er gerust nog wat van bijkomen. En idd, dringend ook eens ne workshop kleuren gaan volgen.

 7. Falderie says:

  Ik heb eigenlijk niet overdreven veel kleding (denk ik :-))
  De opsplitsing zomer-winter maak ik ook niet. Ik draag bijna alles het hele jaar door; eventueel met een extra trui etc.

  Maar zo georganiseerd mijn kleerkast aanpakken, het lijkt me om eerlijk te zijn erg veel gedoe… 🙂

  1. Heidi says:

   Eén keer veel gedoe maar wel elke ochtend tijdswinst als je kledij moet uitkiezen 😉

 8. marissa says:

  Leuke blog. Ik vind eerlijk gezegd dat je echt gigantisch veel kleding en schoenen hebt haha. Maar ieder zn ding natuurlijk. Ik heb bijv 1 paar slippers, 1 paar sportschoenen (waarom 3?), 1 paar sneakers. Zou eventueel nog nette schoenen bij kunnen maar die draag ik dan weer zelden. Ik ben nog erg zoekende naar wat voor kledingstype ik ben, vind ik lastig. Misschien maar eens zo n moodbord gaan maken ofzo… ga iig aan de slag in mijn kledingkast.

 9. Mary says:

  Ik heb maar 5 paar schoenen. 1 paar nikes, 2 paar laarzen, 1 paar enkel laarsjes en 1 paar open schoenen met hak. Maar ik heb ook 1 paar klus schoenen. Die trek ik alleen aan tijdens het klussen. En vaak zijn dat dan de nikes die niet meer goed zijn voor dagelijks gebruik.

Comments are closed.