Zero Waste – keuken editie

Vergeet het cliché van de geitenwollen sokken. Ecologisch is al een paar jaar hip. Steeds meer mensen willen hun steentje bijdragen voor een groenere planeet. Ik hou zo veel mogelijk rekening met de milieuvriendelijkheid van mijn aankopen en streef naar zero waste in de keuken. Soms verkies ik comfort boven ecologisch maar steeds vaker wint het ecologische aspect.

Hoe kan je jouw steentje bijdragen?

Van minder afval tot zero waste in de keuken

Herbruikbare draagtas

Draagtasjes zijn al langer betalend in België waardoor de herbruikbare tas aan een opmars begon. Ik heb steeds enkele herbruikbare tasjes in mijn handtas en wagen liggen. Een stapje verder gaan de verpakkingsvrije winkels.

Herbruikbare groentennetjes

Ook als je geen verpakkingsvrije winkel in de buurt hebt, kan je overbodig plastic vermijden bij het boodschappen doen. Zo zijn er herbruikbare draagtasjes voor groenten beschikbaar. Yoghurt koop ik in glazen bokalen die ik achteraf hergebruik om bijvoorbeeld granola of zaden te bewaren. Ik neem deze bokalen ook mee als ik naar de verpakkingsvrije winkel ga.

De inhoud van mijn vuilniszak probeer ik te verminderen door dus minder producten in plastic verpakkingen te kopen, door te recycleren (update 2019: alle plastic mag tegenwoordig in de nieuwe blauwe zak, toch in Oostende) en ook door te composteren. Kleine stapjes naar een zero waste leven in de keuken.

Composteren

Ik heb maar een klein stadsterras. Er is plaats voor een vierkante meter moestuin en een tuinset maar dat is het. Zelf composteren zie ik op die beperkte ruimte niet zitten. Gelukkig kan je in Oostende naar het buurtcompostpaviljoen. Elke wijk heeft zijn compostvat. De stad Oostende biedt wie dat wil een gratis emmer (met deksel) aan om te composteren etensresten te verzamelen. Twee maal per week kan je op elk punt terecht om je emmer te legen. De compostmeester zorgt voor de rest.

Niet dat ik veel etensresten weggooi (ik neem de restjes vaak de volgende dag mee als lunch of vries extra porties in) maar mijn compostemmer zorgt voor een vermindering van het aantal vuilniszakken dat ik buiten moet zetten.

Minder plastiek verpakkingen betekent bijvoorbeeld ook zelf sinaasappels persen en de schillen in de compostemmer doen. Ook keukenpapier mag er in. Brood en gekookte etensresten mogen niet in de compostemmer. Ook theezakjes mogen niet langer bij de compost.

Grote hoeveelheden

Soms kan het handig zijn grote hoeveelheden in te slaan. Maar als dit betekent dat je de helft moet weggooien omdat het over datum is, dan kan je beter gewoon de hoeveelheid kopen die je op korte tijd nodig hebt.

Schoonmaakproducten

Eigenlijk zijn al die verschillende flacons en spuitbussen niet nodig. Met azijn en soda kom je al een heel eind. Ik maak mijn meeste schoonmaakproducten eigenlijk zelf: milieuvriendelijke allesreiniger, citroenschuurcrème,… Op deze manier vermijd je heel wat verpakkingen en chemicaliën.

Zuiveringszout

 • Voeg 3 eetlepels zuiveringszout toe als je je douchegordijn wil wassen.
 • Meng 3 delen zuiveringszout met 1 deel warm water om kalkstrepen te verwijderen op gootstenen, kranen en glanzende tegels. Ook prima om je badkuip te doen glanzen!
 • Pannen met aangekoekt vet? Strooi een beetje zuiveringszout in de pan, voeg warm water toe en laat 15 minuutjes intrekken. Goed afspoelen.
 • Zet een doosje met wat zuiveringszout in de koelkast en vieze geurtjes verdwijnen!

Witte Azijn

 • Geen chemische anti-kalkreinigers hier. Gewone azijn does the trick. Even laten inwerken en afspoelen.
 • Ik doe ook altijd wat azijn in het water als ik mijn ramen lap. (Let vooral op het woordje ‘als’. Ik vrees dat mijn gemiddelde op één keer per jaar ligt ofzo.)
 • Verstopte leidingen? Witte azijn en zuiveringszout ontstoppen de leiding en zorgen dat geurtjes verdwijnen.

Bruine Zeep

 • 2 eetlepels per 5 liter water om de vloer te reinigen.
 • Een klein beetje bruine zeep om de oven te ontvetten. Goed spoelen met warm water!
 • Zou ook goed zijn voor vlekken op kledij maar dat heb ik nog niet durven proberen.

Echte producten

Verder probeer ik zoveel mogelijk authentieke, onbewerkte producten te kopen. Liever boekweitmeel dan gewone bloem. Liever echte boter dan margarine. Liever zelfgemaakte cake dan voorverpakte koekjes met allerlei bewaarmiddelen. Mooi meegenomen dat je op deze manier ook wat meer zero waste in de keuken gaat leven.

Wat doe jij om afval te vermijden? Deel het op Twitter, Instagram of Facebook en gebruik #zerowaste!

Pin for later

zero waste keuken

Comments

 1. Sopdet says:

  Ik ben dit jaar begonnen met minimalisme en zero-waste. Ik ben nog volop mijn draai aan het zoeken wat zero-waste betreft. Zelf cake en koeken bakken doe ik ook, een aantal spullen kan ik in de bio-winkel kopen zonder verpakking. Ik probeer vooral soberder te leven, dan voorkom je reeds heel wat afval. Ik merk wel dat ik nu veel meer tijd doorbreng in de keuken en dat gaat soms wat ten koste van mijn dochter, dus nog volop een evenwicht aan het zoeken.

  1. Heidi says:

   Zero waste leven vind ik zelf ook geen makkelijke. Ik doe mijn best. Maar vaak wint de gemakkelijkheidsoplossing 🙂

 2. ElsS says:

  geen plastic is natuurlijk het best maar ik verzamel sowieso ons plasticafval apart, dit mag gratis naar het containerpark in een aparte container voor recyclage. Door dit apart te verzamelen (en niet bij het restafval te gooien), merk je pas goed hoeveel plastic er gebruikt wordt. Een buurtcompostvat vind ik een superinitiatief, dat kende ik nog niet.

  1. Heidi says:

   Hier heb je helaas (nog) geen aparte plastic-container. Zou wel goed zijn. Misschien moet ik dat eens aankaarten bij het stadsbestuur 🙂

Comments are closed.