Review: Magimix Cook Expert

Na heel lang twijfelen over een Thermomix (ruim 2 jaar), besloot ik uiteindelijk een Magimix Cook Expert te kopen. Ik was een hele tijd geleden naar een demonstratie van Thermomix geweest en was helemaal van mijn sokken geblazen over hoe die keukenmachine in een paar seconden poedersuiker van kristalsuiker maakte. Ook de tomatensoep was superfijn gemixt. We hadden de tomaten er met pitjes en al ingedaan maar daar was in de soep niets van te merken. Een heerlijke romige soep.

Ik was dus helemaal verkocht. Alleen de prijs weerhield me ervan diezelfde avond nog een toestel te bestellen. Die Thermomix bleef wel in mijn hoofd spoken. Een paar maanden geleden spendeerde ik enkele avonden aan het vergelijken van enkele ‘alleskunners’ in de keuken. Dat ik hier liefst zo weinig mogelijk spullen in huis wou had veel te maken met mijn keuze voor een alleskunner i.p.v. aparte keukentoestellen. Dat ik zo verpakkingsvrij mogelijk wil leven en dus veel meer van scratch wil koken, verantwoordde de aankoop van zo’n duur keukentoestel. De vraag was alleen nog welke…

Waarom ik toch geen Thermomix kocht?

Eerlijk, de Thermomix is lang in de running geweest. Alleen, het feit dat je deze enkel op dergelijke demo-avonden kan aankopen was voor mij een barrière. Tuurlijk, het was een meerwaarde om al eens een avondje te kunnen koken met het toestel en je bent zeker dat je overal dezelfde prijs betaalt en dus geen korting kan mislopen maar het beperkt je keuzevrijheid ook. Bovendien, niet onbelangrijk, is de Thermomix eigenlijk geen mooi toestel. Smaken verschillen wat dat betreft dus misschien schrijf ik beter dat ik het geen mooi toestel vind.

Verder kan een Thermomix niet raspen en heb je hiervoor dus toch nog een ander toestel nodig. Het stoommandje van de Thermomix is gigantisch (en ik kon me niet meteen inbeelden dat ik dat veel zou gebruiken). Tenslotte twijfelde ik ook over de bijgeleverde recepten. Deze zitten op een elektronische sleutel. Je hebt toegang tot heel wat recepten waarbij de keukenmachine stap voor stap zal beschrijven wat je moet doen maar tegelijkertijd verhoogt dit de drempel om te gaan experimenteren en gerechten klaar te maken die er niet inzitten.

Mijn vergelijkende marktstudie toonde aan dat de Thermomix een zeer goed toestel is, maar misschien niet de juiste keuze voor mij. Ik koos uiteindelijk dus voor de Magimix Cook Expert. Hoe bevalt de Cook Expert me na enkele maanden gebruiken?

Magimix Cook Expert

Review Magimix Cook Expert

Mijn liefde voor mijn Cook Expert gaat met bergen en dalen. Eerst was ik euforisch: na lang twijfelen had ik eindelijk de knoop doorgehakt. Fier installeerde ik mijn Magimix thuis in de keuken. Gelukkig waren mijn keukenkastjes als minimalist al vrij leeg want de accessoires van de Magimix vulden al snel een halve keukenkast. Na enkele mislukte gerechtjes stond ik bijna op het punt om mijn Cook Expert buiten te zwieren. In plaats van mijn Magimix CE op 2dehands te zwieren, kocht ik enkele accessoires bij (de juicer kreeg ik cadeau – ik kocht zelf nog de deeghaak XL en de spiralizer). Het kookboek gooide ik wel weg (ik weet het, niet zo duurzaam, maar ik wou niemand anders opzadelen met recepten die niet kloppen). En plots bleek die Cook Expert onmisbaar in mijn keuken!

Bij de Cook Expert zitten standaard een RVS-kom waarin je ook kan verwarmen en 3 plastiek kommen die deel uitmaken van de foodprocessor. Er zitten een aantal standaardprogramma’s in zoals deeg kneden, smoothies maken, soep, sudderen,… Erg handig! Er is ook een ‘Expert’-functie waarmee je zelf temperatuur, snelheid en duurtijd kan instellen. Zo kan je experimenteren.

Soep

Ok, een soepmaker zal goedkoper zijn en misschien hetzelfde resultaat geven maar ik maak elke week wel een paar keer verse soep sinds ik de Magimix Cook Expert heb. De soep is wel niet zo fijn fluweelachtig als met de Thermomix. De pitjes van de tomaten zul je met de Cook Expert niet helemaal weg hebben. Voor mij is de soep fijn genoeg. Veel fijner dan ik ooit met mijn staafmixer verkregen heb! Ik schreef eerder al over soep maken met de Magimix Cook Expert.

Brood en degen

Hoewel ik eigenlijk heel weinig brood eet, hou ik van zelf brood maken. Alleen had ik niet altijd geen tijd of zin om minutenlang dat deeg te kneden. Ook voor andere degen zoals kaneelbroodjes wordt de Magimix voortaan ingezet.

In het begin was het soms wel een gedoe om dat deeg van achter de messen te kunnen schrapen. Ik leerde dat ik de hoeveelheden droog/nat zeker nauwkeurig moest volgen. Verder hielp het ook om het deeg even in de RVS-kom te laten rijzen. De deeghaak XL die eigenlijk bedoeld is om grotere hoeveelheden te kneden zit ook wat verder van de bodem wat het losmaken van het deeg ook vergemakkelijkt.

Als je op zoek bent naar een toestel dat vooral kan kneden, zou ik toch eerder een KitchenAid overwegen. Als aanvulling is de Magimix wel geschikt.

Spiralizer

Dit accessoire zorgt ervoor dat ik mijn Magimix echt regelmatig gebruik. Ik probeer koolhydraten en suikers zoveel mogelijk te schrappen. Pasta vervangen door courgette of wortels lijkt een van de makkelijkste manieren hiervoor. De spiralizer was niet goedkoop (ik meen te herinneren dat het 100 euro was voor deze accessoires) maar win dit op nog geen jaar uit door voortaan gewoon courgettes en wortels te kopen ipv kant-en-klaar (en verpakte) courgettini of wortelspaghetti. De Magimix Spiralizer for the win!

Juicer

Bij aankoop kreeg ik de juicer cadeau. De kans is zeer klein dat ik het uit mezelf zou gekocht hebben. Toch heb ik de juicer al regelmatig gebruikt. Mijn favoriet is de appel met gember. Toegegeven, het is wat werk om achteraf schoon te maken maar dat neem ik er graag bij voor wat verse vitamientjes.

Andere accessoires

De andere accessoires neem ik hier onder 1 titeltje mee. Het tussentiteltje had ook kunnen zijn: accessoires van de Magimix Cook Expert die ik nog niet of amper gebruikt heb… En dat zijn er eigenlijk behoorlijk wat. Waar ik dus al extra accessoires voor mijn Magimix heb bijgekocht, zijn er ook een pak accessoires die er bij de aankoop al bijzaten die voor mij eigenlijk overbodig bleken te zijn.

Zo heb ik de raspen amper gebruikt. Het stoommandje gebruikte ik nog geen enkele keer. Of toch, als opbergplek voor de scherpe messen. Ook de middelste kom staat er meestal werkloos bij. Er zit een spoelprogramma op de Magimix. In het begin gebruikte ik dat maar echt goed spoelde dat niet. Ik steek de pot nu gewoon in de vaatwas, vaak met mes en al. Messen in de vaatwas steken zou niet goed zijn maar ik ga ervan uit dat die messen geslepen kunnen worden? Enfin, het was dat of gefrustreerd zijn over de extra afwas. Bij de Thermomix raadden ze trouwens aan om af en toe suiker of ijsblokken te laten crushen in de machine om de messen in topconditie te houden. Ik ga ervan uit dat dit ook bij Magimix werkt? De scherpe messen van de foodprocessor doe ik wel niet in de vaatwas.

Conclusie: hoewel het een prijzig toestel is, ga ik ervan uit dat het een aankoop voor het leven is (of toch minstens voor 30 jaar) en dus zijn prijs wel waard. Ik gebruik het toestel regelmatig maar zou er nog wat meer mee moeten experimenteren. Extra accessoires als de juicer en de spiralizer geven het toestel meerwaarde. Het zou fijn zijn mochten er wat meer receptjes te vinden zijn voor de Cook Expert want, eerlijk is eerlijk, de recepten uit het meegeleverde kookboek zijn geen succes.

Koos jij voor een Cook Expert of een Thermomix? Of heb je nog een ander keukentoestel dat je niet meer zou kunnen missen?

Comments

 1. Kathleen says:

  Klinkt superinteressant! Ik ben de laatste tijd ook wat aan het kijken naar multicookers, vooral de InstantPot steekt al effe mijn ogen uit. Vorige week zag ik de Moulinex Cookeo staan in de winkel en dat zag er ook wel interessant uit. Maar die twee multicookers kunnen zaken zoals soep of deeg dan weer niet aan. Ik zou maar al te graag wat plaats maken in mijn keukenkasten door mijn broodmachine en soepmaker te ruilen voor een all-in-one toestel. Dus misschien moet ik ook maar eens beginnen sparen voor zo’n multicooker die véél meer aankan.

 2. Heleen says:

  Wij hebben een Thermomix en zijn er heel tevreden van. Erg veel heb ik ook nog niet geëxperimenteerd, maar ook hier staat zo goed als wekelijks verse soep op het menu. Verder maakten wij wel al wat receptjes uit de kookboek key klaar en mits wat kleine aanpassingen zijn die ook best gezond. Zo maak je bijvoorbeeld supergemakkelijk pasta klaar, met saus enal, gewoon in één toestel en je hoeft er niet eens naar te kijken. Dure aankoop, maar tot nu toe echt wel zijn geld waard! Het is inderdaad niet het allermooiste toestel, maar ik vind dat hier best wel nog oké staan in de keuken 😉

 3. Agnes says:

  Ik overweeg om de Cook Expert Magimix aan te schaffen . Echter ik heb de Magimix Foodprocessor 5200XL al . Jammer dag de CE expert geen aanvulling zou kunnen zijn. Want je komt hoe dan ook met een dubbele foodprocessor te zitten. ( en accessoires!)
  De accessoires zoals hierboven beschreven gebruik ik allemaal al bij de foodprocessor 5200XL. De sinaasappel pers, Spiralizer, blokjes/staafjes kit , bakkit passen ook op de CE. Nadeel van de CE vind ik dat het motorblok niet in RV te krijgen is, kunststof is dan toch wat kwetsbaarder. Wat ik als voordeel aan de CE zie zijn dus voor mij de kant en klare programma’s waardoor gerechten meer kans van slagen hebben, het precies bepalen van de warmte graad. Het updaten van software ( sinds 11 maart een nieuwe op de site Magimix) l: sudderen van 2 naar 4 uur etc) Dat betekend dus dat Magimix denkt aan updates in de software. De zeer goede garantie waar ze zich zonder discussie aan houden. Voedsel blijft 2 uur warm door de RVS kom dat is niet zolang als je kijkt naar bv de Crockpot ( de nieuwste) , bij deze is echter de warmtegraad niet nauwkeurig te bepalen maar heeft wel een goedkopere prijs en is groter qua inhoud) Voor een demo ( wat goedkoper) zou ik wel gaan. In eerdere reviews las ik van iemand die de FP heeft verkocht en de CE heeft aangeschaft dat de FP van de CE iets qua motorkracht heeft ingeleverd maar zelf heb ik geen CE dus dat niet kunnen ervaren. Bij de gewone FP moet deeg op een andere manier gebruikt worden omdat het deeg anders onder het deegmes kruipt. (zie you tube)

Comments are closed.