5 video gear essentials voor beginnende en gevorderde vloggers

Video wordt steeds populairder. Het is ook heel plezant om doen. Een beetje arbeidsintensief, dat ook wel. Maar practice makes perfect en dus probeer ik regelmatig met video te experimenteren. Omdat er niks zo leuk is als delen wat je geleerd of zelf ondervonden hebt, doe ik hier graag uit de doeken wat onmisbaar is qua materiaal. En die essentials qua video gear vallen, in tegenstelling tot wat je zou verwachten, best mee.

Welke camera?

Vooraleer je investeert in duur cameramateriaal: dat is eigenlijk niet nodig. Natuurlijk kan je het professioneel aanpakken en voor een spiegelreflex kiezen met goede videokwaliteit. Maar wist je dat een kleine GoPro ook prima werkt levert? Een GoPro wordt trouwens, vaker dan je denkt, ook bij televisie ingeschakeld. Ik woonde vorig jaar een workshop bij van enkele grote Amerikaanse vloggers en een van hen zweerde bij zijn iPhone. Hij zei dat de beeldkwaliteit (en daarmee bedoelde hij aantal pixels, scherpte enz.) minder belangrijk waren dan relevante content, stabiele beelden én vooral goed geluid. Mijn advies is dus: begin met de camera die je al hebt. Dat mag ook je smartphone zijn. Maar: investeer in een externe microfoon.

Zelf film ik meestal met mijn Samsung. Daarnaast heb ik ook een GoPro. Ik koos vooral voor een GoPro om onderwaterbeelden te kunnen maken. Maar door de wifi en de combinatie met mijn smartphone kan ik met de GoPro ook een opstelling maken waarbij mijn smartphone als ‘monitor’ kan dienen en waar ik dus kan zien wat ik in beeld heb. De GoPro is verder ook prima voor actiebeelden. En grootste voordeel: lekker compact.

Geluid

Besparen op je camera is ok maar wat je ook doet, bespaar niet op geluid! Niets zo vervelend als wind die in een microfoon blaast of een video die te stil opgenomen is.

Een externe microfoon is zeker aan te raden. Zelf koos ik een dasspeldmicrofoon Rode Smartlav+. Ze noemen dit ook wel een lavalier. Vergeet ook geen plopkap of windsock.

Rode is een prima merk wat ook door heel wat professionals gebruikt wordt. Ze zijn een beetje de ‘industry standard‘ dus je kan er eigenlijk geen miskoop mee doen. Wel goed opletten dat je de juiste koppelstukken koopt!

Videobewerking

Hoewel ik tijdens mijn studies leerde monteren met professionele apparatuur, hou ik het voorlopig op eenvoudige apps en tools voor videobewerking. Mijn favorieten zijn momenteel Canva & CapCut maar ik ben wel op zoek naar een betaalbare tool met meer professionele mogelijkheden.

Enkele andere handige apps/software:

  • Notion: om je videoproductieproces te streamlinen
  • Teleprompter app

Video gear extra’s:

Statief

Omdat ik ook regelmatig filmpjes maak op reis, probeer ik mijn video gear zo compact mogelijk te houden. Ik koos voor een compacte Joby Gorillapad met magnetische pootjes. Om de Gorillapad zowel met mijn smartphone als mijn GoPro te kunnen gebruiken kocht ik een extra adapterstukje.

Belichting

Ik probeer voor natuurlijk daglicht te kiezen maar dat is niet altijd mogelijk. Een compacte lichtset is in dat geval zeker een meerwaarde.

Welk materiaal gebruik jij voor je video’s?

Pin for later

Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!