Wil je graag beginnen met vloggen? Met deze 20 compacte, snelle en eenvoudige tips voor video kan je meteen aan de slag. Je hebt er geen speciale camera voor nodig. De ‘beste’ camera* is namelijk deze die je altijd bij de hand hebt: je smartphone. 20 takeaways voor wie met video wil beginnen waar zelfs de gevorderde vloggers nog iets van kan bijleren.
*Uiteraard kan je met een dure camera vaak meer maar als je het, net als ik, vaak ontziet om die mee te nemen, is er goed nieuws: de camera’s van de nieuwste smartphones kunnen ook heel wat.
- Zorg voor een volledig opgeladen batterij en voor veel vrij geheugen.
- Herstart je smartphone zodat je toestel vlot werkt en niet blokkeert tijdens de opnames.
- Zet je smartphone in vliegmodus zodat je niet gestoord wordt door meldingen of telefoontjes.
- Reinig je lens.
- Film altijd horizontaal als je op YouTube wil publiceren. Voor Instagram reels is een verticaal beeld dan weer beter. Wil je op beide content plaatsen dan moet je ofwel met 2 toestellen werken, 2x opnemen of je beeld breed genoeg maken zodat je in de video editing app kan bijsnijden naar het gewenste formaat.
- Hou je camera stabiel. Een statief of gimbal is zeker een meerwaarde. Heb je dit niet, zet je voeten dan een beetje uit elkaar en hou je smartphone met beide handen vast.
- Zorg voor goed licht. Daglicht is het beste. Niet mogelijk? Investeer dan in een compacte lichtset.
- De kwaliteit van je smartphone is goed genoeg. De beeldkwaliteit is minder belangrijk. Het gaat om de content. Het geluid daarentegen is wel belangrijk! Werk altijd met een externe microfoon.
- Kijk wat anderen doen. Wat vind je er goed aan? Wat vind je minder goed?
- Experimenteer
- Check je analytics: hoe lang kijken mensen? Welke stukken laten ze meermaals afspelen?
- Avontuur scoort meestal goed. Katten ook.
- Toon mensen. Interview de man in de straat, specialisten,…
- Vertel een verhaal en denk in 3: begin, midden, einde. Wide angel, medium en close up. Conflict, climax en oplossing. People, location, culture.
- Film in korte stukjes. Denk in shots.
- Film van dichtbij. Beperk het in- en uitzoomen, zeker digitaal.
- Werk met een scenario maar schrijf geen tekst uit, enkel de grote lijnen zodat je een spiekbriefje hebt maar geen tekst kan gaan aflezen.
- Visualiseer je scenes en win tijd door met een storyboard te werken. Als je je scenes uittekent, is het ook duidelijker voor anderen wat je wil filmen.
- Werk met een shotlist. Schrijf uit welke scènes je wil gebruiken. Zorg voor voldoende vulbeelden.
- Een monteertrucje: knip vlak voor of nadat je begint te spreken. Ga frame per frame vooruit om je ‘cut’ perfect te doen.
Heb jij nog tips voor video? Laat jouw ultieme vlog-tip achter bij de reacties!
Pin for later
Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!