Waar naartoe met overbodige spullen?

Amai, we zijn erdoor. Ik heb alle ruimtes in het huis zo goed mogelijk opgeruimd/ontspuld/geminimaliseerd. Zijn we nu klaar? Bijlange niet! Mijn ervaring is dat ik nu een paar weken content zal zijn en dat het daarna toch weer zal kriebelen om verder te minimaliseren 🙂 Het is dus een ongoing proces, a way of life.

Overbodige spullen

Momenteel heb ik ongeveer 600 dingen. Er zijn de afgelopen weken ook heel wat dozen gevuld met spullen allerlei uit huis gegaan. Waar heb ik die allemaal naartoe gebracht?

Waar naartoe met overbodige spullen?

 • Containerpark: spullen die niet meer bruikbaar waren, gingen naar het containerpark.
 • Kringloopwinkel: een aantal nog bruikbare dingen bracht ik naar de Kringloopwinkel.
 • Inloopteam: mijn persoonlijke voorkeur. Google eens, misschien heeft jouw gemeente ook een inloopteam. Zij zorgen dan dat de spullen terecht komen bij wie het echt kan gebruiken. Ik bracht vooral kledij, keukengerei en baby- en kinderspullen naar het inloopteam.
  Of misschien is er nog een ander goed doel dat je spullen kan gebruiken?
 • 2dehands.be: een paar duurdere stukken probeerde ik te verkopen op tweedehands.be. Wisselend succes, moet ik wel zeggen. Het merendeel gaf ik uiteindelijk toch gewoon weg.

Andere mogelijkheden:

 • Weggeefgroepen op Facebook
 • Rommelmarkt
 • White Elephant party: een nieuw concept! Je organiseert een White Elephant party waarbij iedere genodigde iets meebrengt wat ze niet meer gebruiken. Minderen in spullen doe je hierbij niet maar wie weet ga je wel naar huis naar iets dat je wel kan gebruiken 🙂

Nog een  bedenking voor wie moeite heeft om dingen weg te gooien:

Als je dingen weggeeft, gooi je ze eigenlijk niet weg. Integendeel, bekijk het als een goed doel. Een goed doel voor jezelf (want opgeruimd) en een goed doel voor wie het krijgt en het wel kan gebruiken.

Hoeveel dozen bracht jij al weg? En, nog belangrijker, waar bracht je je overbodige spullen naartoe?

Comments

 1. marlies says:

  Heey, zo’n white elephant party is wel een leuk idee! Maar wat dan met het gerief dat niemand wil adopteren? Terug mee naar huis van waar het kwam?

  1. Heidi says:

   Mja, of doneren aan het goede doel?

 2. Sofie says:

  Ik ben (onder meer door jou geïnspireerd) ook aan het opruimen geslagen. Ik heb enkele zakken met kleren klaarstaan om naar Al Ikram te brengen. Mijn grootste probleem is dat ik dat telkens uitstel. Opruimen is één ding. Die dingen daadwerkelijk mijn huis uitkrijgen is nog een ander. Vorige week vroeg de poetsvrouw of ze eens mocht kijken voor haar en haar dochter. Zij blij, en ik nog blijer. Dingen weggeven is nog leuker dan dingen krijgen. Ik ga je comments even volgen voor nog meer tips. Misschien lezen er Antwerpenaren mee 😉

 3. Dat inloopteam klinkt echt mooi. Ik ben benieuwd of in Nederland iets vergelijkbaars te vinden is. Ik probeer spullen zelf pas weg te doen als ik er een echt goede bestemming voor heb. De kringloop is daarbij mijn laatste optie, omdat die soms ook overspoeld worden door spullen. Ik zoek het liefst direct iemand die het nog wil, gelukkig is dat via facebook nu nog makkelijker geworden. Ik probeer me in elk geval verantwoordelijk te voelen voor alles wat ik wegdoe, waardoor ik automatisch ook veel zorgvuldiger kies wat ik in huis haal.

Comments are closed.