Ben je ook verbaasd over hoeveel afval er na een feestje overblijft? Van cadeaupapier tot wegwerpbestek… Dat moet beter kunnen. Hierbij enkele tips voor een zero waste feestje.
Vervang wegwerp door herbruikbaar
Vervang wegwerp door herbruikbaar. Zo simpel is het eigenlijk. Heb je niet genoeg borden en bestek? Misschien kan je het lenen? Extra’s kopen in de kringloopwinkel of waarom niet, vragen aan de gasten of ze hun eigen bord meebrengen? Wegwerp vervangen door herbruikbaar is misschien meer afwas maar dat doet de afwasmachine met veel plezier in jouw plaats! En als je geen afwasmachine hebt of je mooie borden/glazen niet in de vaatwas mogen, dan is samen afwassen nog eens zo gezellig. In ruil voor dat beetje meer afwas, krijgt je feestje zoveel meer cachet.
Tip: gebruik je creativiteit om glazen te markeren zodat iedereen weet welk glas van hem/haar is.
Uitnodigingen
Ook al zijn digitale uitnodigingen perfect (en zero waste), toch is het vaak leuker om alsnog fysieke uitnodigingen te versturen. Er bestaan diverse milieuvriendelijke alternatieven. Zelf ben ik fan van de biologisch afbreekbare kaartjes waar zaadjes in zitten. Na het feestje plant je de uitnodiging en een beetje later bloeien de bloemetjes!
Tip: uitgenodigd op een feestje? Probeer dan eens milieuvriendelijk cadeaupapier!
Tafeldecoratie
Wegwerptafelkleed, wegwerpservetten,… Een stoffen exemplaar staat eens zo chique. Tip: een gewoon laken kan ook dienstdoen als tafellaken. Stoffen servetten kan je zelf naaien. Of investeer in mooie, iets duurdere modellen die jaren meegaan. Ben je het kleurtje beu of wil je eens wat afwisseling, dan kan je de stoffen kleuren. Dit kan met chemische verf of (tijdelijk) met natuurlijke stoffen zoals kurkuma, rode biet, avocado,…
Ook voor cocktailprikkers bestaan zero waste alternatieven. Naamkaarthouders kan je maken uit de kurk van je vorige zero waste feestje. Tip: laat je kurken achteraf recycleren!
Vlaggetjes
Met overschotjes stof kan je een leuke vlaggenlijn maken. De tutorial is simpel: naai driehoekjes aan elkaar en naai er vervolgens een stukje biais over.
Zero waste confetti maak je zelf. Ook voor de rest van de decoratie kan je je laten inspireren door de natuur of de tuin.
Lichtslingers doen het het hele jaar goed, binnen én buiten. Kies voor LED-lichtjes. Geen feestje zonder kaarsjes voor jou? Kies dan liefst voor stearine of waxine (of probeer de LED-versies eens – die zijn ondertussen al een stuk ‘levensechter’ dan een tijdje geleden!)
Tip: maak een feestbox waar je al je feestdecoratie samen bewaart. Feestje? Haal de box boven en je hebt meteen alles bij de hand.
Eigenlijk is het simpel: bestaat er voor iets geen herbruikbaar alternatief? Dan heb je het wellicht niet echt nodig voor je zero waste feestje.
De hapjes
Een zero waste feestje begint uiteraard bij de boodschappen. Ga naar de zero waste shop, koop in bulk, neem je eigen potjes en herbruikbare tassen mee. Zorg voor een vegetarische optie en kies zoveel mogelijk voor lokale producten. Vraag je gasten ook potjes en bewaardozen mee te nemen om de hapjes die over zijn te verdelen. Zo moet je geen voedsel weggooien en kunnen de gasten de dag erna ook nog genieten van je kookkunsten.
Welke tips heb jij nog om een milieuvriendelijk feestje te organiseren?
Pin it
Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!