Digitale detox: mijn tips & ervaringen

Wie durft het aan? Langere tijd zonder smartphone, zonder internet, zonder sociale media? Ik hield in het voorjaar een weekje een digitale detox. Bevrijdend! In het begin heb je de behoefte om constant je smartphone te checken maar dat verminderde bij mij al snel.

Tijdens mijn digitale detox week mocht ik enkel 1 keer per dag mijn mails checken. Na die week, toen ik van mezelf terug online mocht, had ik plots veel minder de neiging om constant mijn smartphone te checken.

Radicaal een paar dagen digitale detox is niet voor iedereen weggelegd. Meer zelfs, het is soms niet haalbaar. We leven nu eenmaal met deze moderne technologieën en ons leven en de samenleving is daar grotendeels op afgestemd. Afspreken gebeurt vaak via Messenger & Whatsapp, het nieuws lees je meteen online en zelfs met de metekindjes heb ik vooral contact via sociale media.

Mini digitale detox

Mijn weekje digitale detox leerde me dat ik best mocht minderen in sociale media. Ik deel mijn trucjes graag:

 • Ik gebruik mijn smartphone als wekker. Da’s misschien niet ideaal maar wel praktisch. Ik heb geen vaste lijn en wil bereikbaar zijn in geval van nood. Ik zet wifi/4G uit en kan enkel gewekt worden door de telefoon en de wekker.
 • Idealiter kijk ik ’s avonds ook niet meer op mijn scherm en is het ook niet het eerste wat ik doe als ik wakker word maar euhm, in de praktijk loopt dat meestal anders.
 • De grootste verandering waar ik niet meer zonder zou kunnen: alle meldingen heb ik uitgezet. Zelfs voor smsjes krijg ik nu geen biepje meer.
 • Ik verwijderde een aantal apps op mijn smartphone en zette anderen in mapjes zodat ik minder geneigd ben ze vaak te checken. Ik heb geen Facebook app meer op mijn telefoon staan. Bij dringende gevallen (werkgerelateerd) kan ik via de browser op Facebook. Tijdswinst! Want eerlijk, die berichten op mijn tijdslijn voegen in 99% van de gevallen geen meerwaarde toe aan mijn leven.
 • Het volgende is een leerpuntje waar ik steeds beter in word. Ik streef naar mailbox zero, werk met ‘mails snoozen’ en heb een mapje ’te lezen’ waar ik door ga als ik ergens moet wachten of een paar verloren minuten heb.
 • Als ik wil doorwerken, plaats ik mijn laptop in flight modus. Moet ik iets opzoeken, probeer ik mijn internettijd te beperken. Want voor je het weet, zijn er uren voorbij. Meer hierover in de post over timemanagement.

Digiloze uren zijn echt belangrijk om je ogen en je hersenen rust te gunnen. Het blauwe licht van de schermen houdt ons ‘wakker’ en zorgt ervoor dat we moeilijker in slaap vallen. Eigenlijk zou je minstens een uur voor het slapengaan moeten overschakelen op schermloze activiteiten.

En ohja, wist je dat je niet de hele tijd bereikbaar moet zijn? Echt! Lijkt me een mooie afsluiter.

Pin for later

Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!

Digital detox: mijn tips & ervaringen

Comments

 1. fieke says:

  Een mooi stukje om even bij stil te staan! Ik heb het gevoel dat het ook steeds erger wordt: je ‘moet’ overal mee zijn om het laatste nieuws te kennen en mails zijn er ook altijd in grotere aantallen… Sinds ik onlangs Instagram heb ontdekt gebruik ik mijn smartphone nog meer eigenlijk, misschien zelfs te veel.
  Goeie tips die je geeft, ik moet ze misschien toch ook maar eens toepassen…

 2. liese says:

  jamaar…als ik een digitale detox doe, dan kan ik dit interessante artikel niet lezen? 😉 Neen, ik ben zeker pro en denk er ook over om eens een week mijn gsm niet te gebruiken. De laptop neemt veel van mijn boekenleestijd weg ook, dus misschien moet ik daar ook nog eens werk van maken!

 3. nobutterfly says:

  Ik denk niet dat ik een detox aan zou kunnen. Ik heb me wel van een hoop nieuwsbrieven uitgeschreven en ik hou regelmatig de kuis in mijn feedreader. Ik zet meldingen op facebook van mijn vind-ik-leuks en allerlei groepjes uit, zodat ik weer meer mijn vrienden zie verschijnen in mijn tijdlijn. Ik probeer mijn gsm beneden te laten als ik ga slapen. En de wifi zit hier sowieso met een avondklok (spaart ook een beetje energie).

Comments are closed.