Vechten tegen wintermoeheid?

Hoera, we hebben de kortste dag van het jaar ook alweer achter de rug. Dat betekent dat de dagen stilaan weer beginnen lengen. Ruik jij de zomer daar ook al in de verte? Nu ja, met deze temperaturen is dat ook niet moeilijk. Vorige week had ik nog een muggenbeet. Wat mij betreft mag het dus nog even een paar dagen vriezen.

Het duurt nog wel even vooraleer we ook echt zullen merken dat de dagen alweer aan het lengen zijn. Wintermoeheid steekt af en toe de kop op. Tijd om een paar dingen op een rij te zetten om te vechten tegen die wintermoeheid!

Wintermoeheid

Scandinavische winter

Ik ben nogal een fan van de Scandinavische levensstijl. Trouwe lezers weten dat ik nogal fanatiek Zweeds aan het leren ben. Ook al ben ik niet ter plekke, ik probeer me toch zoveel mogelijk onder te dompelen in de taal en de cultuur. Hun winters zijn nog net wat kouder en donkerder dan onze winters. We kunnen zeker wat van hen leren als het gaat om anti-wintermoeheidstips!

Wintermoeheid bestrijden

Ik ga je de volledige uitleg besparen maar het heeft iets met het hormoon melatonine en het al dan niet afbreken van die stof door te weinig licht te maken. In de praktijk betekent dit dat we ons loom en slaperig voelen. Herkenbaar? Dan heb je misschien met wintermoeheid af te rekenen. Is dat erg? Bwa neen, er zijn vrolijker dingen maar eens de lente in het land is, verdwijnt de wintermoeheid. En er zijn best wel wat trucjes om sneller van je wintermoeheid af te komen.

Licht

Je moet niet direct met lichttherapie beginnen. Gewoon elke dag even het daglicht opzoeken helpt al veel! Ik weet het, in de winter is het makkelijk kiezen voor indoor activiteiten (dekentje, netflix-bingewatching, anyone?) maar trek naar buiten! In Scandinavië hebben ze een gezegde: er is geen slecht weer, alleen slechte kledij. Gelijk hebben ze! Ginder gaat de zon al rond 14u30 onder, bij ons is dat gelukkig een tweetal uur later. Probeer dus zeker in je lunchpauze een wandeling te maken!

Kaarsjes. Niet alleen gezellig maar het zorgt ook een beetje voor licht in de duisternis. Het is trouwens ook niet voor niks dat we kerstlichtjes ophangen tijdens deze donkere dagen!

Tot voor kort had ik ook een lichtwekker. Helaas heeft die het net begeven. De vorige begaf het ook al, net buiten garantie en dus laat ik het nu maar zo. In vergelijking met vorig jaar kan ik trouwens ook een tweetal uur langer slapen dus die lichtwekker was veel minder hard nodig. Maar het hielp me dus wel om vroeg op te staan in de winter.

Een tripje naar de winterzon helpt je volgens mij ook snel van die wintermoeheid af 🙂

Vitamines

Het is verleidelijk om tijdens de wintermaanden wat zwaardere kost te eten. Maar we kunnen zeker nu ook alle vitamientjes gebruiken. Ik kocht alvast appelsienen om morgen een vers geperst vruchtensapje te maken.

In het Noorden zijn de bessen ook erg populair omwille van de vele anti-oxidanten die erin zitten. Bessen zijn lekker dus waarom zouden we hun gedrag niet gewoon kopiëren?

Koffie, cola en andere energiedranken gaan je eventjes misschien meer energie geven maar achteraf voel je je nog lomer. Beter vermijden dus!

Beweging

De beste methode voor mij om in actie te schieten: een toertje gaan lopen in de frisse buitenlucht! Achteraf een heerlijke douche en ‘wintermoeheid’ staat niet meer in mijn woordenboek 🙂

Dus ga lopen, fietsen, wandelen of gelijk welke andere activiteit in open lucht! Die warme chocomelk bij het haardvuur achteraf maakt het helemaal af!

Ahja, ’t is niet omdat de dagen nu stilaan weer beginnen lengen dat we van die wintermoeheid af zijn. Naar’t schijnt zijn januari en februari de ergste maanden voor winterblues. Dat belooft 🙂

Hoe zit het bij jou? Heb jij wel eens last van wintermoeheid? En wat is jouw remedie? Ik lees het graag!

PS Volg jij Living by the Sea al op Facebook en op Instagram?

Comments

  1. Liese says:

    Leuke tips! Ik volg morgen alvast het lopen in frisse lucht op!

  2. Marcella says:

    Ik denk dat het goed is om in de winter lekker te sporten. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik er wat moeite mee heb. Wel probeer ik lekker te blijven wandelen, dat doet me goed!

  3. Groot gelijk! Nu ik vakantie heb, geniet ik extra van zon op mijn snoet, maar tijdens een werkweek vind ik dat toch moeilijk. Ik kijk uit naar het lengen van de dagen, zodat ik niet meer in het donker van en naar mijn werk moet fietsen.

Comments are closed.