Sinds begin dit schooljaar volg ik de lessen ‘Patisserie’ bij Spermalie in Brugge. Ik kijk telkens enorm uit naar de lessen (oh wat mis ik onze baklessen nu we in halve lockdown zitten!). Een van de favoriete receptjes van mijn neefje zijn de madeleines. Het is een eenvoudig recept dat ik wat kindvriendelijker maakte en regelmatig voor hem bak. Ik ga straks trouwens weer een portie aan zijn deur zetten. Hij vindt de mandeleintjes zo lekker dat hij me zelfs vroeg om er voor zijn verjaardag te bakken. Hopelijk mag hij tegen juni weer naar school…
Opgelet, we bakken in de les telkens grote hoeveelheden. Ik heb de hoeveelheden al door 2 gedeeld (voor ongeveer 24 stuks) maar misschien wil je de hoeveelheid dus nog eens door 2 delen.
Ingrediënten madeleines
- 110 gram malse boter (dit is belangrijk, anders gaat het schiften)
- 130 gram bloemsuiker
- snuifje zout
- soeplepel fleur d’orange (vind je gewoon in de supermarkt, bij de bakproducten)
- 3 eieren
- 140 gram bloem
- mespuntje bakpoeder
Voor de volwassen versie kan je er ook 20 ml grand marnier of rum aan toevoegen. Eventueel kan je er ook zeste van sinaasappel of citroenzeste aan toevoegen. De Fleur d’Orange geeft de cake’jes de smaak van de mariasnoepjes die je rond Sinterklaas in de winkels vindt.
Bereiding madeleines
Ik gebruik mijn Kitchen Aid voor de bereiding, met de K-klopper. Doe de boter, de bloemsuiker, het zout en de fleur d’orange in de bowl en klop luchtig op.
Breek de eieren en giet deze in een maatbeker. Als het bovenstaande mengsel luchtig geklopt is, giet je er 1 ei per keer bij tot het eimengsel goed opgenomen is.
Zeef de bloem en het bakpoeder en roer kort door onder bovenstaand mengsel.
Vet je madeleinevormpjes in met bakspray en vul ze. Het deeg mag heel het vormpje vullen.
3 à 5 minuten bakken op 220°C. Haal uit de oven en laat een paar minuutjes afkoelen voor je ze uit de vormpjes haalt en op een rooster verder laat afkoelen. Ze zijn perfect gelukt als je een mooi bol op je madeleintje hebt staan. Smakelijk!
Ik koos zelf voor metalen bakvormen maar je vindt ze ook in siliconen vormpjes. Voor kleine cakejes heb ik siliconen vormpjes en ik ben er eerlijk gezegd nog niet uit welke ik het handigst vind. Hier vind je een heel assortiment aan madeleine-bakvormen. Er zijn kleintjes en grote.
Pin for later
Affiliate