Minimaliseren kan je leren – 30 dagen challenge

Dat ik hier al een paar jaar in de ban ben van het minimaliseren is geen geheim. Steeds vaker spreken vrienden en kennissen me erover aan. En meer en meer zuchten ze dan dat ze dat ook graag zouden doen. Waarom ze het dan niet doen? Geen idee maar met deze challenge wil ik iedereen die ook graag wil minimaliseren een schop onder hun kont geven en elke dag een tip/opdracht geven.

’t Is simpel, doe de komende weken elke dag een van de onderstaande opdrachtjes. Liefst elke dag eentje. Dat helpt om er een gewoonte van te maken. Je zou ook elke dag 15 minuutjes kunnen vrijmaken om een deel van de opdracht te doen. Je ziet maar wat beste lukt. Succes!

30 dagen challenge minimaliseren

Dag 1: Doe 5 dingen die je dubbel hebt weg

Starten doen we met een makkelijke opdracht. Iedereen heeft overbodige dubbels in huis. Kijk maar eens in je keukenla! Heb jij 2 of meer kurkentrekkers liggen? Of een hele collectie pollepels? Hoeveel gebruik je er effectief van?

Verzamel vandaag 5 dingen die je (meer dan) dubbel hebt. Hier vind je tips over waar je je dubbels naartoe kan brengen. Ohja, het is niet verboden om meer dan 5 dubbels een nieuwe thuis te bezorgen hé. Laat je maar eens gaan 🙂

Lees ook: minimaliseren voor beginners!

Dag 2: pak je handtas aan

Tijd voor een mini-packing party! Een packing party is minimaliseren voor gevorderden maar deze mini versie is voor iedereen haalbaar. Bij een packing party pak je alles wat je hebt in. Telkens je iets nodig hebt, haal je het er uit en leg je het op zijn plaats. Na een maand doe je alles wat nog in de dozen zit weg. Nogal extreem voor deze 30 dagen-challenge 🙂

Daarom beginnen we met de spullen in onze handtas. Maak je handtas helemaal leeg en steek alles in een ziplock bag (je weet wel zo’n diepvrieszakje dat je kan afsluiten, een ander doorzichtig tasje gaat natuurlijk even goed). Die ziplock bag gaat terug in je handtas. Telkens je iets nodig hebt, haal je het uit de ziplock bag en steek je het gewoon in je handtas.

Na een week kijk je wat nog in je ziplock bag steekt. Negen op de tien moet je deze spullen dus echt niet elke keer meesleuren. Je kan hetzelfde doen met je werktas, portefeuille, schooltas,…
Benieuwd wat in mijn handtas zit? Ik schreef ooit deze What’s in my bag.

Ik heb dus maar 1 handtas. Heb je meerdere handtassen dan moet je dit voor elke tas doen! En misschien ook eens nadenken of je echt zoveel handtassen nodig hebt?

Dag 3: duik tussen je schoenen

Vandaag duiken we tussen de schoenen. Ooit had ik meer dan 70 paar schoenen. Ahum.
Vandaag is mijn schoenencollectie een stuk bescheidener. Mijn regel is dat ik van elk soort schoenen maximum 1 paar mag hebben. Alhoewel ik moet toegeven dat ik ondertussen alweer 3 paar zwarte pumps heb. Oeps!
Hoeveel paar draag jij regelmatig? Welke schoenen ontbreken in je collectie? Vandaag is ook de dag dat je schoenen die een onderhoudje nodig hebben naar de schoenmaker moet brengen (of toch klaarleggen om dit snel te doen). En als we dan toch bezig zijn, poets al je schoenen ook maar even op 🙂 Dit is al een klein opwarmertje voor als we binnenkort de garderobe induiken.

Dag 4: geen tijd is eigenlijk een gebrek aan prioriteiten

Minimaliseren is meer dan spullen wegdoen. En daar gaan we vandaag bij stilstaan. Waar liggen onze prioriteiten? Neem een kopje warme chocolademelk of iets anders lekkers en zet je ergens waar je niet gestoord kan worden. Hou een groot blad papier, post-its en enkele pennen of stiften bij de hand. Wat vind je belangrijk in het leven? Waar besteed je veel tijd aan? Uit welke thema’s bestaat je leven? Het alfabet aflopen en bij elke letter woorden zetten die typisch zijn voor jou kan ook helpen.

Dag 5: minimalistische garderobe

Dag 5 alweer van de challenge! Vandaag een heavy one: de kleerkast! Hop, weg met alle kledij die niet meer past, stuks waar je je niet meer comfortabel in voelt of die niet meer bij de stijl passen die je wil.
Ik heb al een tijdje een minimalistische garderobe en het bevalt me prima!

Dag 6: een minimalistische kerst

Tips voor een minimalistische kerst. Als je deze challenge niet in november, december of januari doet, heb je vandaag een extra dagje om die garderobe aan te pakken.

Dag 7: de huisapotheek

Dag 7! Wie heeft tot nog toe alles meegedaan?
De challenge neemt ons vandaag mee naar het apotheekkastje. Check de houdbaarheidsdata, maak een inventaris en kijk ook even of je bepaalde medicatie, ontsmettingsmiddelen of pleisters binnenkort moet aanvullen.

Dag 8: eet je diepvries en voorraadkast leeg

Probeer vandaag en de komende week enkel te koken met dingen die je nog in huis hebt. Begin met een lijstje te maken van wat allemaal nog in je diepvries, koelkast en voorraadkast zit. Stel aan de hand van dat lijstje enkele menu’s samen. Ahja, bonuspunten als je eerst de producten consumeert die binnenkort vervallen!

Dag 9: hoe is het met de rommel in je auto gesteld?

Remember de ziplock bag waar we de inhoud van onze handtas instaken? Hoeveel zit er nog in? Ge moet dat eigenlijk niet meer meesleuren!
Vandaag de tweede mini packing party: de auto! Ik zou zeggen, neem 2 grote tassen: eentje waar je alle vuilnis en rommel uit je auto in gooit en eentje waar je de rest van de spullen die in je auto liggen in doet. Die leg je in de koffer. Zelfde systeem als met de handtas: telkens je iets nodig hebt, haal je het eruit en leg je het terug in de auto. Wat na een maand nog in de tas zit kan uit de auto! Check dit artikel misschien wel eens voor ICE-items (In Case of Emergency) want startkabels etc. heb je hopelijk niet elke week nodig maar kunnen wel handig zijn.

Dag 10: grote schoonmaak in de schoonmaakproducten

Kuisproducten. Da’s de challenge voor vandaag! Eigenlijk heb je met een paar productjes meer dan genoeg. Liefst milieuvriendelijke alternatieven. Heel dat minimaliseren gaat voor mij om meer dan opruimen. Het gaat om kwaliteit boven kwantiteit. En om duurzaamheid. Hoe zero waste ben jij? Je moet nu natuurlijk niet al je schoonmaakproducten weggieten maar kijk eens hoeveel je van alles nog hebt staan. Wedden dat je nog wel even verder kan? Eerst opmaken wat je hebt staan en dan pas nieuwe producten kopen (of zelf maken).

Tip: ecologische allesreiniger maak je voortaan zelf!

Dag 11: stuur eens een kaartje

Hoera al 11 dagen minimaliseren‬! Het was tot nu toe vooral opruimen. Vandaag een ander soort minimaliseren. Of eerder maximaliseren: we gaan de kaartjes in ere herstellen! Maak alvast een lijstje op met de personen waarvan je blij bent dat ze in je leven zijn. Kies voor iedereen een passende kaart én schrijf een persoonlijke en oprechte wens. Who’s in?

Dag 12: maak eens een spullenlijst

Vandaag gaan we voor het serieuzere werk. ’t Is eentje voor al wat gevorderde minimalisten maar ook wie moeite heeft met het wegdoen van overbodige spullen kan het zeker overwegen, al was het maar om het licht te zien.
Here it comes: we gaan een stuff list opstellen! Een watte? Yep, een stufflist of een spullenlijst: we gaan noteren wat we allemaal in huis hebben. Hoe je dat doet lees je hier. Ohja, begin gemakkelijk en kies de ruimte in huis waar je het minste spullen hebt liggen. Of als je echt heel veel rommel hebt: probeer het eens met de inhoud van één kast. Wedden dat je plots zal beseffen dat je eigenlijk wel heel veel spullen hebt?

Dag 13: smartphone

Hoe beviel het opstellen van de stufflist gisteren? Je kan dit van alle ruimtes doen. Een stevige klus maar je weet dan wel wat je in huis hebt. Er bestaan daar trouwens handige apps voor. En dat brengt ons naadloos naar de challenge van vandaag: smartphone-opruimdag! Oude berichtjes verwijderen, apps die je niet gebruikt eraf gooien,… Wist je trouwens dat je telefoon beter werkt als je die regelmatig even opnieuw opstart? Ik zette ook alle meldingen uit zodat ik niet constant gestoord word maar zelf in de hand heb wanneer ik sms’jes lees en sociale media bekijk.

Tip: op de laatste dag van de maand plan ik altijd een uurtje of 2 in voor maandelijkse to do’s: de foto’s van mijn fototoestel overzetten op mijn harde schijf (naast de back-up in de cloud), downloads en bureaublad opruimen, betalingen ingeven,…

Dag 14: potjes en deksels

Verzamel AL je tupperware-potten en consoorten. Welke setjes passen netjes in elkaar en van welke ontbreken de deksels? Welke wil je houden? Misschien kan je met de rest iemand anders gelukkig maken? Ik deed ze ooit allemaal radicaal weg en kocht een nieuwe set, all the same. Echt een gemak!

Dag 15: heb jij een balpen?

Stylo’s… Overal waar ik kijk vind ik balpennen. ‪Om te beginnen met de challenge van vandaag verzamel je al je pennen. Verdeel er een paar over je auto, handtas, bureau,… enfin, overal waar je een pen gebruikt. De rest mag weg (of als dat te drastisch voelt, steek ze in een grote doos als reserve). Vroeger hoorde je wel eens van een goed doel waar ze pennen verzamelden. Iemand weet van zo’n goed doel? Want ik heb er nog wel wat te doneren…

Dag 16: pak je slaapkamer eens in

Vandaag = mini packing party dag! Ik hoop dat je wat tijd hebt voor deze challenge. Het is, zeker in vergelijking met deze voor de auto en de handtas, eentje voor gevorderden… De slaapkamer! De kleerkast mag geen probleem meer zijn, die pakten we een paar weken geleden al aan. Alle andere dingen in de slaapkamer pak je in dozen. De komende maand haal je er telkens uit wat je nodig hebt. De rest… doe je weg (volgende maand dus)! Wie durft?

Dag 17: de 20-20 regel

Vandaag zoek je 5 dingen uit die je bijhoudt ‘voor het geval dat’. Deze 5 dingen voldoen aan de 20-20-regel. Dat wil zeggen dat het dingen zijn die, als je ze ooit toch eens nodig zou hebben, je ze voor minder dan 20 euro kan vinden en ze binnen de 20 minuten kan kopen. Ik denk maar aan die 5 reserve fietspompen of die oude kleren om te schilderen of in te klussen, terwijl je verbouwingen al even achter de rug zijn.

Dag 18: hoe zit het in je logeerkamer?

Durf jij een foto posten van je logeerkamer? Of is dat een tweede berging geworden? Tijd om die ruimte aan te pakken, zeker als je regelmatig gasten over de vloer krijgt! Kastje per kastje. Doos per doos.

Ook leuk: logeer zelf eens een paar dagen in je logeerkamer! Zo merk je misschien wat nog beter kan in deze ruimte.

Dag 19: let’s get digital!

Een heavy opdracht vandaag: de opkuis van je digitale documenten! Zie je er geen beginnen aan? Begin dan met het opzetten van een handige structuur en beloof jezelf dat je voortaan je documenten meteen of toch minstens maandelijks sorteert. Plan elke maand een uurtje in. Heb je met de documenten van die maand sneller gedaan? Duik dan voor de resterende tijd in je archief.

Dag 20: de boekenkast

Heb jij veel niet-gelezen boeken? Wil je ze de komende tijd lezen of kan je er iemand anders blij mee maken? Hou je je gelezen boeken ook bij? Waarom? Naar mijn mening kan je beter iemand anders blij maken met de boeken die je al gelezen hebt (of net de boeken die je nog niet gelezen hebt ook niet meteen wil gaan lezen) dan dat ze in je boekenkast staan te verstoffen.

Tip: hier kan je jouw oude boeken naartoe brengen!

Dag 21: de sleutel tot een lichte sleutelbos!

Een kleine challenge vandaag. Neem je sleutelbos er even bij! Deze duurt echt maar een paar minuutjes. Hoeveel sleutels hangen aan jouw sleutelbos? Van hoeveel weet je niet meer waarvoor ze dienen? Ge moogt die daar allemaal afhalen. Bij mij hing er zo’n muntje voor de winkelkar aan. Nooit gebruikt. Mijn sleutelhanger is een mondkapje voor als je CPR moet toedienen. Gelukkig ook nog nooit moeten gebruiken maar die laat ik er wel aanhangen. Ik heb nog een tweede sleutelhanger: een duikflesje. In het duikflesje zitten O-ringen en die zijn wel al vaak van pas gekomen.

Dag 22: sweet memories

We duiken onze herinneringen in. Heb jij een je memory box? Wat steekt er in? Als je maar 1 doos met tastbare herinneringen zou mogen bewaren, wat zou je in je memory box steken?

Dag 23: de potjes en flesjes in de badkamer

Vandaag is mini packing party dag voor de challenge en we duiken vandaag de badkamer in. Pak al je crèmekes en poedertjes in. De komende week haal je telkens alles uit wat je ook effectief gebruikt. Durf jij de rest na een week weggeven?

Je kan ook opteren om de producten gewoon op te gebruiken en voorlopig geen nieuwe te kopen. Dat is een goede strategie voor bijvoorbeeld douchegel. Voor producten die je amper tot nooit gebruikt is dit een werk van lange adem en dus geen zo’n goede strategie. Je kan deze dan beter weggeven aan iemand die ze wel zou gebruiken. Less is more, ook in de badkamerkast!

Dag 24: frisse buitenlucht + detox

Minimaliseren is ook even tijd nemen om te genieten. Maak vandaag dus zeker ook even tijd voor een fikse wandeling! Een beloning voor het harde werk van de voorbije weken!

Dag 25: digital detox

Vandaag ga je voor een digital detox! Als je deze challenge in december volgt, is het vandaag niet toevallig kerstmis 😉

Dag 26: magneten

Heb je thuis ook van die plekken waar altijd rommel verzamelt (=magneten)? Een lade, een fruitschaal, een plank,… Vandaag geven we deze rommel een betere plek.

Dag 27: tv-loze dag

Sinds juni heb ik geen tv-abonnement meer. Eigenlijk heb ik het nog niet echt gemist. Ja, soms zou ik nog wel eens brainless willen zappen en bij TLC blijven hangen. En tijdens de wintermaanden neem ik soms even Netfix. Ge moet voor ‪deze challenge je tv niet buitenzetten maar probeer het eens, een dagje zonder tv. Wedden dat je ontdekt dat je plots een zee van tijd hebt? Tijd om misschien een stukje van deze challenge verder af te werken?

Dag 28: 10 voorwerpen

De laatste dagen voor deze challenge! Organiseer volgende maand eens een white elephant party: nodig enkele vrienden (virtueel) uit en vraag iedereen een voorwerp uit hun huis mee te brengen dat ze niet meer gebruiken. Wie weet maak je er een van de andere aanwezigen gelukkig mee!

Vandaag verzamel je 10 voorwerpen uit je huis die je niet meer gebruikt en geef je ze weg aan iemand die er wel wat mee kan.

Dag 29: (home) office

Een mini packing party dag op deze voorlaatste dag: we gaan ons kantoor opruimen! Klasseer wat moet geklasseerd worden en pak al de rest in. De volgende maand haal je uit wat je nodig hebt, wat na een maand nog in de doos zit, doe je weg! Durf je geen inpakpartijtje op kantoor organiseren? Begin dan met je bureau thuis!

Dag 30

De laatste dag! Om de maand af te sluiten met een georganiseerde (en lege) mailbox, zet dit artikel je goed op weg.

Hopelijk heeft dit artikel je een beetje op weg geholpen naar een meer georganiseerde, opgeruimde woning en leven. Nog tips en opdrachtjes voor deze minimaliseer challenges? Laat maar komen in de comments!

P.S. Volg je Living by the Sea al op Facebook, Twitter en Instagram?

Pin for later

minimaliseren 30 dagen challenge

Comments

 1. liese says:

  ohja, ik heb heel wat dubbels. En barbecuegerief dat ik heb 🙂

 2. fieke says:

  December wordt een drukke maand hier, maar ik probeer mee te doen! Ik wil echt al heel lang wat minimaliseren en begin er dan vol goeie moed aan en na een tijdje geef ik het weer op omdat ik met te veel ruimtes tegelijk bezig ben… Benieuwd naar jouw tips!

  1. Heidi says:

   Leuk dat je meedoet! Ik ga het haalbaar proberen houden 🙂

 3. Heleen says:

  Heidi jij maakt ons leven zoveel makkelijker! Ik heb alweer ongelofelijk veel zin om te gaan opruimen! 🙂 Zou er zelfs verlof voor nemen!

  1. Heidi says:

   Haha, merci 🙂 Succes ermee! Ben benieuwd naar het resultaat.

  2. Heidi says:

   Haha, opruimverlof 🙂 Het zou een extra feestdag moeten zijn!

 4. lilith says:

  Oké, dat van die ziploc bag ga ik testen! 🙂

  1. Heidi says:

   En en? Hoeveel zit er nog in je ziplock bag? Bedankt trouwens voor je verwijzing naar #start2minimalise! Tot zaterdag xxx

 5. Greet says:

  Ik ga meedoen, maar het zal met wat uitstel zijn. Ik vind zelf dat het bij mij nog redelijk meevalt, maar toch.. nog altijd veel te veel spullen. Ik koop niet echt veel, maar ik vind dingen wegdoen zo moeilijk, want wie weet ga ik die ooit nog wel eens nodig hebben..

Comments are closed.