Minimaliseren voor gevorderden

Minimaliseren voor gevorderden

Het voorbije weekend vulde ik de auto nog maar eens een keertje met spullen die ik niet meer nodig heb. Het minimaliseren blijft hier dus verder gaan. Ik denk dat we stilaan van een verslaving mogen spreken. Tijd dus voor een blogpost minimaliseren voor gevorderden!

Minimaliseren 2.0

Less is more. Het begon met een gewone opruimronde. Ondertussen is het een gewoonte. Om de zoveel tijd maak ik een ronde door het huis en ga ik na welke spullen eigenlijk overbodig (geworden) zijn. Deze dingen bezorg ik dan een nieuwe thuis.

Maar ik wou nog verder gaan. Het minimalisme heeft me helemaal in zijn greep!

Packing party

Ok, deze ging zelfs voor mij lange tijd een stap te ver. Na een tijdje was mijn nieuwsgierigheid geprikkeld en probeerde ik een beperkte packing party. Ideaal om te zien hoeveel spullen ik nog meer kan wegdoen.

Een packing party is een hele bedoening. Zeker als je nog veel spullen hebt. Het is wel heel effectief als je echt wil minimaliseren. Als je een packing party houdt, dan ga je eigenlijk alles inpakken en in dozen steken. Deze dozen berg je tijdelijk op in de berging. Telkens je iets nodig hebt, haal je het uit de doos en zet je het terug op zijn plaats. Na een maand doe je alles uit de dozen weg. Drastisch, I know, maar het is hier dan ook een artikel minimaliseren voor gevorderden.

Alternatieve packing party

Gebruik de vraagjes die je hieronder vindt als je je spullenlijst opstelt. Overloop elk voorwerp en vraag je af of je het niet kan missen. Gebruik ik het vaak? Wanneer gebruik ik het? Is het onmisbaar? Kan het vervangen worden door iets anders wat ik in huis heb? Zou ik het opnieuw kopen? Stel dat ik naar de andere kant van de wereld verhuis, zou het me de verhuiskosten dan waard zijn en zou ik het meenemen? Deze vragen helpen me beslissen of het voorwerp mag blijven. Heel vaak moet ik toegeven dat ik eigenlijk best zonder het ding kan. Dan vliegt het buiten.

100 things

Kan je leven met maar 100 spullen? Ik geraak niet veel onder de 600 stuks. Ik tel dan wel elk voorwerp en niet enkel persoonlijke spullen. Maar de echte minimalisten proberen met 100 of minder dingen te leven. Google maar eens op ‘Living with 100 things‘ als je inspiratie zoekt.

Afval minimaliseren

In dit artikel over zero waste in de keuken ging ik hier al op in. Ik probeer er tijdens het winkelen nog extra op te letten. Zo zeg ik tegenwoordig ook in kledingwinkels vaak dat ik geen tasje nodig heb. Lees ook dit artikel over een minimalistische garderobe!

Start to minimaliseren-challenge

Gaat alles hierboven te ver voor je? No worries. Hier vind je heel wat tips voor minimaliseren voor beginners.

Minimaliseren gaat voor mij om veel meer dan ontspullen. En omdat we in januari allemaal van start gaan met goede voornemens die we dan toch niet volhouden, leek het me een goed idee om in december al te starten met de voorbereidingen voor het nieuwe jaar. Kwestie van goed te beginnen. Daarom presenteer ik je… tromgeroffel: de december challenge van Living by the Sea maar je kan dit natuurlijk in gelijk welke maand naar keuze doen!

Comments

 1. Nele says:

  Hoi Heidi. Ik lees momenteel het boek “The life changing magic of tidying up” van Marie Kondo. “Opgeruimd!” heet de vertaalde versie. Al van gehoord? Ik denk alleszins dat jij dat ook interessant zal vinden.

  1. Heidi says:

   Hey, al van gehoord en volgens de recensies een boek dat op mijn lijf geschreven is 🙂 Maar ook volgens wat ik in recensies op andere blogs las, had ik het boek zelf geschreven kunnen hebben 🙂 Veel van wat zij schrijft doe ik ook, behalve het opvouwen van kledij. Ik heb liever dat het ophangt.

 2. Madrina says:

  Ja, ik doe mee! Op mijn 30 before 30 bucket list staat immers het puntje: 300 spullen weggeven, verkopen… en ik zit nog maar aan 147.

 3. Mammezelle says:

  ik doe ook graag mee!
  Ik ben nu al in opruim/weggooi/weggeefmodus, maar er staat genoeg gerief in huis om dat niet al te snel op te geven ☺️!

 4. ElsS says:

  Over enkele maanden gaan wij terug verhuizen. Een deel van onze spullen staan nu tijdelijk in dozen op de zolder bij mijn ouders. Een deel is al materiaal voor het nieuwe huis (nieuwe kookpotten voor het inductievuur dat we dan zullen hebben) maar er staan ook nog heel wat dozen met boeken en die zullen toch nog eens grondig gescreend worden om te zien of we wel alles zullen houden (in Gent is er trouwens een café waar je boeken kan ruilen, als dat geen leuke aanleiding is om te minimaliseren)

 5. Annelyse says:

  ik ga het alvast wat mee volgen. Maar ik vrees dat het wat te extreem is voor mij. Ik heb in mijn hoofd een klik gemaakt en ik ben me ook van de overbodige balast aan het ontdoen, maar een echte minimalist zal ik nooit worden.
  Ik heb onze paklijst voor onze fietsreis eens bekeken en wij nemen tot nu to 402 dingen mee 😉

 6. lilith says:

  Ik doe mee! Wij zijn hier ook al maanden ons huis aan het legen, dus benieuwd naar wat komt. 🙂

 7. sandra says:

  Ik doe ook mee! Een vriendin van mij is er al een tijdje mee bezig en ik stel het steeds maar uit… dit is een goede gelegenheid om echt te beginnen!

 8. liese says:

  oh ja! ik kom zeker kijken en hopelijk bijleren! (kom je blogbrunchen volgende week?)

  1. Heidi says:

   Ja, ik ben erbij volgende week 🙂 Kijk ernaar uit om je nog eens te zien!

 9. trijnewijn says:

  Ik volg om te weten wat ik nog bij kan leren. Verhuizen naar het buitenland en een kleiner huis was al een goede oefening, waardoor veel spullen weg gingen. We zijn ook van plan om heel veel hier te laten, omdat veel spullen hun beste tijd al lang gehad hebben (servies met stukjes af, kledij van meer dan 10 jaar oud enz). Met dat ons huis hier maar ongeveer een derde van de opbergruimte heeft van het vorige, vind ik dat we het op spullen vlak al vrij goed doen. Maar het kan natuurlijk altijd nog beter 🙂

Comments are closed.