Tips voor een minimalistische kerst

Mijn minimalistische levensstijl staat een beetje haaks op alles wat rond kerst samenhangt. Op kerst mag wat meer: het huis wordt rijkelijk versierd, de tafel rijkelijk gedekt en jaar na jaar belanden meer cadeautjes onder de kerstboom. Een keer per jaar uit de band gaan mag uiteraard maar ik wou toch even uitzoeken hoe ik voor een minimalistische kerst kon gaan zonder al te veel te moeten inboeten op het kerstgevoel.

Kerst heeft voor mij eigenlijk niet veel meer te maken met het katholieke feest. Het is voor mij een manier om door de donkere winterdagen te komen: kerstlichtjes, kaarsjes en de haard maken het supergezellig. Maar voor die laatste twee moet het zelfs geen kerst zijn. En eens we 2 januari zijn, moet de boom ook weer weg bij mij. Want het begin van het nieuwe jaar betekent ook dat de dagen stilaan weer voelbaar zullen lengen. Aan de andere kant begin ik begin november al naar kerst te verlangen en moet ik me inhouden om te wachten tot op zijn minst de verjaardag van mijn moeder gepasseerd is om mijn kerst playlist op te leggen.

Minimalistische decoratie

Ik heb het nooit voor kleurrijke of kitscherige kerstdecoratie gehad. Kerst is voor mij groen en rood. Of zilver. Maar in elk geval niet blauw, groen, paars, rood en oranje… You get the picture.

Mijn boom is gigantisch maar mijn grote woonkamer vraagt daar ook om, vind ik. Ik kocht jaren geleden een nepkerstboom omdat ik er maar niet aan uit raakte wat het milieuvriendelijkste was – een echte of een nep. Daarover meer in een ander artikel.

Daarnaast heb ik nog wat kleinere kerstdecoratie: 3 minimalistische houten figuurtjes, kaarsjes (die het grootste deel van het jaar gewoon uitstaan), een mini-kerstboompje voor op mijn bureau,… Ik hou van kerst en kerstdecoratie. Voor mezelf heb ik de regel opgelegd dat, kerstballen inclusief, alles in 3 afsluitbare curverboxen moet passen.

Mijn kerstdecoratie is dus (voor mij – ik kan me inbeelden dat jij 3 dozen veel vindt maar kerst is, zeg maar, mijn guilty pleasure) al beperkt.

Minimalistisch feest

Ik schreef het hierboven al: kerst heeft voor mij nog weinig christelijks. Geen kerststalletje hier. Het is voor mij het feest van de gezelligheid. Keep it simple! Je hoeft echt geen uren in de keuken te staan om ingewikkelde gerechten op tafel te toveren. Tenzij je dat gezellig vindt. Ook de cadeautjes moeten geen fortuin kosten. Het is echt het gebaar dat telt!

Aan de andere kant maakt het het ook wel speciaal als je voor het (familie)feest the extra mile gaat. Ik steek altijd veel liefde in mijn kerstfeesten. Omdat ik dat graag zo wil.

Cadeautjes

Kerst zonder cadeautjes is haast ondenkbaar! Ook voor een minimalist. Ik vind het vaak leuker om te geven dan om te krijgen. Cadeautjes uitwisselen is een ritueel met een betekenis. Zorg dat de cadeautjes niet het belangrijkste event van de kerstfeesten zijn. Onderstaande tips kunnen helpen.

Enkele tips voor cadeautjes

 • Zorg voor nuttige cadeautjes: het heeft een beetje een sneue reputatie om een strijkijzer cadeau te doen maar als dit is wat de ontvanger echt kan gebruiken dan is het een schot in de roos. Zorg in elk geval dat je als gever geen ‘rommel’ cadeau doet. Wie nu bezig is met de ‘minimaliseren kan je leren’ challenge zal weten wat ik bedoel 😉 Liever wat meer spenderen aan 1 cadeautje dan 5 kleine pakjes met brol.
 • Wij werken sinds een tijdje met verlanglijstjes. Ok, de verrassing is misschien een beetje minder maar het zorgt voor minder ‘foute’ cadeaus.
 • Wij geven allemaal aan iedereen. Heel veel cadeautjes dus maar we hebben een hele kleine familie.
  Update: ondertussen doen we, behalve voor de kinderen ook van lotje trek en geef je 1 klein cadeautje aan 1 iemand.
 • Werk je met een lijstje? Zet er dan zelf ook vooral nuttige cadeaus op. Denk aan kwaliteit en ervaringen. Zo staat er bij mij bv. een bon voor een wellness op. En kwalitatieve lederen handschoenen. Wij werken op de ouderwetse manier voor de lijstjes, met omslagen. Maar je zou evengoed een lijstje op Pinterest kunnen aanmaken.

Tips voor kinderen? Neem hier eens een kijkje. Ik las ooit dat je kindjes vier soorten cadeautjes kan geven: iets van kledij, iets om te lezen, iets wat ze nodig hebben en iets wat ze graag willen. Het is me altijd bijgebleven. Vind ik een mooi uitgangspunt, ook voor Sinterklaas!

Alternatieven voor cadeautjes

 • Zelfgemaakte koekjes
 • Laat familie en vrienden weten dat ze ipv een cadeau voor jou te kopen, een bedrag aan een goed doel mogen schenken. Je kan eventueel suggesties doen voor welk goed doel.
 • Geef ervaringen cadeau.
 • Schenk tijd. Tijd is iets wat iedereen wil! Als je een beetje creatief nadenkt, vind je vast een manier om iemand tijd te geven. Ik denk maar aan een babysitbon of een stofzuigrobot 🙂

Cadeautjes om meteen van te genieten met kerst

 • Koekjesmix
 • Spelletjes: geef een klassieker waar ze jaren plezier aan hebben!
 • Pyjama/pantoffers – toegegeven, ooit vond ik dit een ‘saai’ cadeau om te krijgen maar nu ben ik helemaal fan 🙂 Check wel even of de ontvanger wel een pyjama kan gebruiken.
 • Een goed boek
 • Flesje gluhwein of een pakketje met chocolademelk & Bailey’s

Een gezellige minimalistische kerst

Laat het uitwisselen van de cadeautjes niet het hoogtepunt van de avond zijn maar maak mooie herinneringen. Muzikale (en ook minder muzikale) families kunnen samen kerstliedjes zingen of samen een spelletje spelen. Kijk zeker eens naar dit artikel van vorig jaar met leuke kerstspelletjes!

Zero waste kerst

Ok, een zero waste kerst zal niet voor iedereen weggelegd zijn. Maar zorg op zijn minst dat je het cadeaupapier recycleert: hergebruik het inpakpapier of doe het bij het oud papier als het niet meer bruikbaar is. Meer tips voor een meer milieuvriendelijke vind je hier.

En jij? Hoe pak jij jouw minimalistische kerst aan?

Pin it!

Tips voor een minimalistische kerst

Comments

 1. fieke says:

  Handige tips! Wij wonen pas sinds begin dit jaar in ons nieuwe huis en hebben dus nog niks van kerstversiering. Eigenlijk wil ik geen klassieke boom, omdat je die maar één keer per jaar gebruikt. En we hebben ook een kat, dus dat is nog een argument :-). Hier zal het wellicht blijven bij een kerstboom met washitape op de muur en wat kaarsjes / lichtjes.
  Wat de cadeautjes betreft probeer ik ook altijd nuttige cadeaus te geven, omdat ik zelf ook het liefste dingen krijg die ik kan gebruiken. Ik krijg er de kriebels van als mensen zeggen dat je ‘mag kiezen’. Iedereen heeft toch wel een verlanglijstje? 🙂

  1. Heidi says:

   Ikea had vorig jaar stof met een kerstboom op. Moest ik hebben natuurlijk. Heb er toen mijn kerstkaartjes opgespeld. Weet nog niet wat ik er dit jaar mee ga doen. Misschien ga ik voor dezelfde optie 🙂

 2. ElsS says:

  Ik hou vn kerstsfeer maar niet van bombastische kerstbomen en decadente tuiversiering. Geef mij maar wat subtiele versiering in huis: extra theelichtjes, enkele kerstballen-dennenappels en goudgespoten noten in een glazen kom of vaas eventueel met een sober lichtsnoer in, kerstkaartjes opgehangen aan een breed lint naast de kast of een binnendeur, een geurkaars (appelsien, kaneel)… Kaartjes proberen we zelf te maken (tekenen, knutselen, geen fotoprint) en voor de geschenkjes worden vaak tips gevraagd of worden in de loop van het jaar soms al verzameld op reis)

 3. Dat is alvast hier het plan een minimalistische kerst en alleen cadeau’s die echt nuttig zijn, voor de zoon zijn dat bv sneakers,…en het eten zal ook een stuk minder rijkelijk zijn dan andere jaren,…..ik ben zelf ook gestart met minder te kopen en veel weg te geven,…..en het voelt veel beter,……en dit is gewoon een verlengstukje,……..

 4. Sofie says:

  Ik vind je minimalismetips zo inspirerend! Ik ben verschrikkelijk chaotisch en heb al een tijdje genoeg van alle rommel in mijn huis. Momenteel ben ik way te moe om erin te vliegen. Maar binnenkort ga ik hier toch vaak concrete tips komen halen om effectief aan de slag te gaan. Omdat ik mijn kerstversiering pas kocht toen ik al besefte dat ik te chaotisch ben om veel spullen in huis te hebben, is die tenminste al vrij minimalistisch. Het is een begin.

 5. liese says:

  met kerst doe ik al jaren een beetje dezelfde “versiering”, het moet niet meer zijn. Ik ga wel voor een echte boom, maar ik krijg hem van onze achterbuurman die ze kweekt voor zijn plezier 🙂

 6. Kaat says:

  Vroeger kochten wij ook voor iedereen een cadeau en de familie is hier ook niet groot. Toch zijn wij er vanaf gestapt, om de simpele reden dat het iedere keer een gigantische zoektocht vol stress was, omdat iedereen ongeveer alles al had. En nog meer ‘rommel’ ? Al onze huizen staan vol. Wij kopen maar 1 cadeautje, voor 1 iemand en er is een lotjessysteem. Niemand van de volwassenen zou nog cadeautjes geven (stress genoeg deze kerstdagen) maar de kinderen vinden het zo leuk (het verpakken, de ‘verrassing’) dat we het blijven doen, voor een heel klein bedrag trouwens. Het is meer een ritueel dan iets anders. Als we echt iets nodig hebben (lees ‘nodig’ !) dan kopen we het toch.
  Klinkt wellicht absoluut niet gezellig, maar hier in huis liggen nog altijd relatief dure cadeau’s die amper gebruikt zijn. (Oké, tijd om ze weg te doen dus !).

 7. Zelfgemaakte koekjes of een jar gevuld met de ingrediënten om koekjes te maken, vind ik erg leuk 🙂 een beetje persoonlijker omdat je er dan meer tijd hebt ingestoken dan gewoon iets te kopen.

Comments are closed.