Geen tijd? Een artikel over timemanagement.

“Goh, daar heb ik geen tijd voor hoor.” Het is een zinnetje dat ik geregeld hoor. En eerlijk is eerlijk: ik spreek het zelf ook vaak uit. Maar is dat zo? Hebben we echt geen tijd? Een dag telt nochtans nog altijd 24u. Let me tell you: gebrek aan tijd is in feite een gebrek aan prioriteiten.

Het probleem zit ‘m volgens mij niet in die luttele 24 uur die we per dag ter beschikking hebben maar in hoe we met die 24 uur omgaan. Afgelopen zomer las ik het boek The 4-Hour Work Week. Slechts vier uur per week werken? Bullshit natuurlijk. Maar heel wat inzichten die Timothy Ferriss in het boek deelt, zijn er boenk op. Een bloemlezing.

Timemanagement tools

Wie timemanagement zegt, denkt vaak aan tools die je daarbij kunnen helpen. Tijd vrijmaken door te automatiseren. Bij Ferriss gaat dit echt ver. Zijn mails krijgen een geautomatiseerd antwoord en hij maakt ook gebruik van een virtuele assistent.

Er zijn veel zogenaamde productiviteitstools maar mijn ervaring is dat, hoe meer je er gebruikt, hoe minder effectief het is. Ik beperk het tot deze:

 • Google Drive: om overal aan mijn documenten te kunnen en vlot met meerdere personen te kunnen samenwerken.
 • Evernote: ik ben fan van de combinatie van notities en takenlijstjes. En het feit dat het automatisch synchroniseert tussen al mijn toestellen.
 • Notion: gebruik ik enkel voor contentplanning

Welke tools zijn voor jou onmisbaar? Deel ze gerust bij de reacties!

Single-task

Ik gebruikte dit woord al in dit artikel. Het is een gouden tip. Stel je prioriteiten, dan is het niet nodig om te multitasken. Het zit ‘m ook in de kleine dingen. Als je met een taak bezig bent, ben je dan met die taak bezig of ben je ook al bezig met de volgende stap?

Flight modus

Wil ik écht doorwerken? Dan zet ik mijn laptop in vliegtuigstand. Zonder afleiding werk ik geconcentreerder door.

Uitbesteden

Naast automatiseren is Ferriss ook fan van uitbesteden. Dat is nieuw voor mij. Tot voor kort wou ik liefst zoveel mogelijk zelf doen om te besparen. Maar stilaan leer ik dat mijn tijd ook kostbaar is. En dus betaal ik met plezier voor de poetsdame, voor een boekhouder, voor een duurdere vlucht als de uren me beter uitkomen,…

Droomlijn

Eén van de interessante inzichten die Ferriss deelt, gaat over droomlijnen. We plannen te vaak op te lange termijn. Waar wil je staan over 10 jaar? Volgens Ferris is hierover nadenken tijdverlies. Je kan de toekomst nu eenmaal niet voorspellen. Je weet niet wat er nog op je pad komt en je weet niet wat je over 10 jaar wil.

Het is ok om langetermijn plannen te maken maar wees er flexibel mee. Plannen voor de komende zes maanden of het komend jaar zijn veel relevanter.

Wat wil je het komende jaar graag doen? Wat wil je graag hebben? Het zijn maar enkele  vragen die de basis vormen van je droomlijn. Deze doelen plaats je dan op een tijdslijn. Wat moet je doen om die droomlijn te verwezenlijken? Ferriss raadt aan dit in kleine stapjes op te splitsen. Hij roept ook op tot onmiddellijke actie. De eerste stap moet je voor 10u morgen uitvoeren.

Wat hebben droomlijnen te maken met timemanagement? Droomlijnen zorgen voor een focus en een plan van aanpak. Elke dag beslis je wat de belangrijkste volgende stap is die je moet uitvoeren. Elke dag kom je dichter bij je uiteindelijke doel.

Je hebt een droom maar je durft niets te ondernemen om die droom werkelijkheid te laten worden? Wat houdt je tegen? Wat is het ergste dat je kan overkomen? En hoe zou je dat dan oplossen?

Mini-pensioen

Ken je het verhaal van de oude man die heel zijn leven keihard gewerkt heeft en enkele maanden na zijn pensioen overlijdt? Ook al haal je veel plezier uit je werk, het leven is meer dan afwassen werken alleen. Waarom zouden we wachten tot ons pensioen om van ons pensioen te genieten?

Ferriss stelt voor om nu af en toe al een mini-pensioen op te nemen. Meer en meer mensen kiezen voor een paar maanden tot een paar jaar loopbaanonderbreking. Het hoeft zo drastisch niet. Je kan een maand onbetaald verlof nemen of opteren om een dagje minder te gaan werken.

Ik kies er zelf voor om in de zomer minder lang te werken. Ja, ik werk in de winter vaak lange dagen maar ik kan voor een groot deel zelf bepalen waar en wanneer ik werk. En dat is een wereld van verschil! Ferriss zal het zo niet bedoeld hebben, maar als de zon schijnt en ik met een boek naar het strand trek, dan voelt het voor mij als een paar uurtjes mini-pensioen. Dàt heb ik dan toch al gehad.

Freelancen is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd: er komt heel wat bij kijken, je hebt wat ondernemerszin nodig en naast expert zijn in je vak, moet je ook uitblinken in administratie en bedrijfsvoering. En er zijn natuurlijk ook nadelen aan verbonden.

Effectief en efficiënt

Heb ik geen strakke deadline? Dan betrap ik me erop dat ik mijn tijd neem. Het gaat niet om de hoeveelheid tijd die we werken maar om hoe effectief we zijn. Kortweg: beperk de tijd die je voor een bepaalde opdracht inplant, zo richt je je alleen op de belangrijke dingen. Beeld je in dat je maar 2 uur per dag kan werken. Welke taken zou je doen? Wat zou je achterwege laten omdat het minder belangrijk is? De taak zal sneller af zijn en je houdt meer vrije tijd over om te genieten. Iets om over na te denken.

Hoe hou jij je leven in balans?

Pin for later

Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!

Geen tijd Een artikel over timemanagement.

Comments

 1. fieke says:

  Dat Single Tasken is inderdaad een goeie oefening, helaas lukt dat vb. op het werk niet altijd, omdat daar wél verwacht wordt dat je alles tegelijk kan doen. Ik probeer het nu even uit en taken worden sneller én met minder fouten afgerond als ik me op één ding tegelijk focus.
  Thuis is er ook altijd wel afleiding. Een mailtje komt binnen, nog snel even dat opzoeken, je wil X opruimen en onderweg kom je Y tegen dat ook dringend gedaan moet worden. En ook nog even snel facebook/instagram checken…
  Vroeger zei ik vaak tegen mijn mama ‘ik verveel mij’. Geen idee hoe dat voelt, dit is wellicht voor veel mensen herkenbaar 🙂

  1. Heidi says:

   Inderdaad! Hier net even een rondje opruimen gedaan en ik ga gewoon alle kamers af en plaats alles wat niet ligt waar het hoort weer op zijn plek maar kan me inbeelden dat dit in meerpersoonsgezinnen niet vanzelfsprekend is. De boel af en toe de boel proberen laten 🙂

   Vervelen… Goh, vroeger had je geen internet hé. Vervelen kan ook positief zijn. Ik probeer af en toe wat lummeltijd in te plannen. Niet altijd makkelijk 🙂

  2. fieke says:

   Waar is de tijd zonder internet hé? Lummeltijd is een goed plan, maar ik vind dat niet altijd eenvoudig om écht niks te doen 🙂

   1. Heidi says:

    Dat is. Wij zijn dat ergens onderweg verleerd. Blijven oefenen 🙂 Vanmorgen had ik daar precies echt geen moeite mee, met niks doen. Zat er vannacht wel pas om 4u in, dat scheelt 😉

 2. Bibiane says:

  Die tools ga ik eens nader bekijken. En dat boek wil ik zeker ook ne keer lezen. Ja, timemanagement is niet mijn sterkste punt, maar ik moet wel een beetje met het gejongleer tussen baby, werk en blog (oh en een sociaal leven misschien ook nog ooit…)

  1. Heidi says:

   Nu nog tijd vinden om boek te lezen 😉

 3. ElsS says:

  Ga dringend eens werk moeten maken van die dropbox en van hootsuite, dat zou me zeker tijdswinst moeten opleveren; wat dat tijd nemen betreft: ik neem voor het eerst sedert lang de hele week van de herfstvakantie verlof zonder dat het echt moet. Ik ga zeker wat lummeltijd en enkele leuke kleine projectjes (omdat ik er zelf eens zin in heb, niet omdat het moet, iets met zwerfboeken) uitproberen (ik ging bijna schrijven inplannen maar dat lijkt me hiervoor net iets te dwingend)

Comments are closed.