Zelf brood bakken

zelf brood bakken

Een van de herinneringen die ik nog heb van het huis waar mijn grootouders vroeger woonden, is brood bakken.
Mijn grootvader (ik denk toch dat het vooral zijn werk was) bakte zelf brood.

Ik herinner me nog dat ik er een keer op bezoek was en hij me meenam naar zijn moestuin. Hij toonde de kroppen sla, netjes op rij. En de omgekeerde flessen water. Grappig dat ik me die details nog herinner.

En in de keuken bakte hij brood. Ik herinner me nog dat het deeg onder een handdoek op het aanrecht aan het rusten was. Een uurtje later geurde het huis heerlijk naar versgebakken brood.

En daar moest ik aan denken toen ik in de kerstvakantie mijn brooddeeg stond te kneden. Ja, ik heb duidelijk van mijn vier grootouders een hobby geerfd: mijn oma zat vaak achter haar naaimachine, mijn opa schreef veel en heeft (zo hoorde ik vorige week) blijkbaar nog een boek geschreven, mijn andere grootvader had een moestuin en bakte dus ook brood en van mijn grootmoeder zal ik het organiseer- en delegeertalent wel mee gekregen hebben 😉

Maar ik ging dus zelf brood bakken. Voor de eerste keer. En voorlopig ook voor de laatste keer want het was best tijdsintensief.

Wat heb je nodig om zelf brood te bakken?

600 gr bloem – je kan ook voor een mix gaan van verschillende soorten)
half pakje gist (pakje verse gist is standaard 42 gram)
koffielepel zout
300 ml water

Andere hoeveelheden maken?

Telkens de 2 op 1 voor de bloem en het water. Voor 1 kg bloem heb je een pakje verse gist nodig.

Hoe bak je zelf brood?

Meng de bloem en het zout.
Verbrokkel de gist en leg het 15 min. te week in een beetje water.
Maak een berg van de bloem en maak hier een kuiltje in. In dat kuiltje kan je het water gieten.
Kneed tot je het deeg kan uitrekken zonder dat het scheurt. Dit duurde bij mij bijna een halfuur!
Het kneden kan je ook in keukenmachine laten doen. Daar heb je wel al een degelijk toestel voor nodig. Eventueel kan je eerst met kleine hoeveelheden proberen.
Bol je deeg op en leg het in een kom met een natte handdoek over (of een stukje plasticfolie).
Laat 30 min. rijzen.
Duw het deeg daarna in de vorm die je wil. Eventueel kan je nog inkepingen maken met een mes en/of afwerkingen met wat zaadjes/bloem.
Laat het dan weer (afgedekt) rijzen tot het volume verdubbeld is.
Bak af in een voorverwarmde oven (170°, 30 minuten).
Laat afkoelen op een taartrooster.
Weten of het brood echt klaar is? Als je er onderaan op klopt, moet het hol klinken.

Je ziet, je bent gauw een paar uur in de weer. Daarom dat ze broodbakmachines uitvonden 😉
Mijn dagelijks brood haal ik wel bij de bakker (met nog meer respect dan vroeger). Maar af en toe een keer een specialleke (met nootjes, met champignons of met kaas) wil ik zelf wel proberen.

Comments

 1. Stephanie says:

  Mijn overgrootvader en opa hadden een bakkerij. Bij mijn vader op zolder liggen alle bakkerspullen (houten speculaasmallen ed) evenals de recepten die zij toen hanteerden voor brood en gebak. Ik heb al meermaals op zolder gesnuisterd maar ik vind niet echt de moet om ermee te beginnen. Als ik dat hier zo lees, lijkt het zo makkelijk maar ik vermoed dat dat maar schijn is.

 2. Jeroen says:

  Hier bakken we ook regelmatig ons eigen broodje. Wel niet op de ouderwetse manier door het zelf te mengen en te kneden. Maar met behulp van een broodbakmachine en bloemmixen van Aveve. Zeer makkelijk en ook vree lekker. Het duurt ook wel een uurtje of drie maar dit kan makkelijk opstaan terwijl je ’s avonds een beetje TV ziet of iets anders doet.

 3. Evelien says:

  Leuk leuk!
  Ik bakte vroeger vaak zelf brood maar we eten het de laatste tijd heel weinig dus dan vind ik het wat zonde… Ik maak het nu alleen nog als deel van een avondmaaltijd, bijvoorbeeld als we soep met speciaal brood erbij eten ofzo!

 4. Odin says:

  Ik bak al enkele jaren zelf mijn brood nu, soms met machine en soms zonder. (zonder machine is trouwens veel sneller klaar dan met machine)
  En een zelfgebakken brood is ook veel goedkoper dan in de winkel. Als je elke week 1 brood bakt haal je dat er echt wel uit hoor. En je weet wat je eet terwijl het brood van de bakker vol producten zit dat er niet in hoort.

Comments are closed.