De kunst van herinneringen maken #boekenreview

Dit artikel over de kunst van herinneringen maken is een bewerking van het artikel dat eerder in het magazine Steps verscheen.

Koester je mooie momenten

De man die met het Deense concept ‘hygge’ de wereld veroverde, heeft een nieuw boek uit. Na ‘Hygge’ en ‘Lykke’, leert auteur en geluksonderzoeker Meik Wiking ons deze keer onze mooiste momenten koesteren met “De Kunst van Herinneringen Maken”. Hij leert ons niet alleen mooie herinneringen maken in de toekomst, maar prikkelt ons geheugen en wakkert herinneringen uit het verleden aan. 

Herinner je je nog hoe je als kind langer mocht opblijven voor een speciale gebeurtenis? De beste maaltijd die je ooit at? Of misschien heb je een favoriet liedje dat voor altijd aan een bepaalde herinnering vasthangt? Er zijn momenten die in ons geheugen gegrift staan en andere dagen lijken er dertien in een dozijn te zijn. 

Door het boek heen, komen heel wat herinneringen boven, getriggerd door de herinneringen die de auteur deelt. Zo zag ik me als 12-jarige plots weer in de cinema zitten en kon ik me de smaak van de eerste avocado die ik ooit at, in een ontbijtbar in Kopenhagen weer perfect voor de geest halen.

Eerste keer

Memorabele ervaringen springen erbovenuit omdat ze een belangrijke betekenis hebben of we ze heel intens waarnemen, waardoor ze een groot besef van verwondering en bijzonderheid veroorzaken. Zo blijven ‘eerste keren’, ervaringen waarbij je meer dan één zintuig gebruikt of toen je verbondenheid voelde met anderen goed hangen. Denk maar aan dat gezellige kampvuur met je jeugdvrienden, de geur van pannenkoeken die je grootvader op woensdag bakte of de eerste keer dat je naar een festival ging.

In “De Kunst van Herinneringen Maken” vertelt Meik Wiking hoe we onze mooiste herinneringen kunnen leren koesteren. Hij wisselt wetenschappelijke uitleg af met concrete, praktische tips voor meer geluk. Want daar draait het voor de geluksonderzoeker om: het oproepen van een gelukkiger gevoel door mooie herinneringen. De auteur noemt herinneringen de hoekstenen van onze identiteit. Mooie herinneringen zijn die dingen die het leven magisch en gedenkwaardig maken. 

Zo creëer je herinneringen van je mooiste momenten

  • Leg je telefoon eens vaker aan de kant. We beleven ons leven vaak door de lens van onze smartphone. Zonder telefoon of zonder stroom hebben we meer aandacht voor onze omgeving. FOMO zorgt ervoor dat je smartphone aan je hand vastgeplakt lijkt maar het is net door constant online te zijn, dat het leven, waar het echt om draait, aan ons voorbijgaat. Ooit vertelde een wijze dame uit India me – ze reisde naar de mooiste plekken op aarde zonder fototoestel – “Als ik mijn ogen sluit, ben ik weer op reis”. Toch raadt Wiking net wel aan om foto’s te maken (en ze dan vooral ook uit te printen) om herinneringen levend te houden.
  • Ga elk jaar naar een nieuwe plek. Dit hoeft geen verre reis zijn. Je kan ook op ontdekking gaan in je eigen stad. Misschien is er een plek die je al lang wou bezoeken maar waar het gewoon niet van kwam. Toevallig of niet maar de laatste jaren lijk ik elk jaar wel minstens 1 nieuw land te bezoeken.
  • Maak een lijst van nieuwe ervaringen die je wil beleven. Deel je verhalen om het vergeten voor te blijven. Een dagboek , Instagram of een blog kan je daar bij helpen.
  • Wees je bewust van wat je ziet, hoort, proeft en voelt als je gelukkig bent. Op die manier kan je de herinnering versterken en het gevoel later makkelijker oproepen. Als je een dagboek bijhoudt, besteed dan aandacht aan het neerschrijven van je zintuiglijke waarnemingen.  
  • Maak een soundtrack: een afspeellijst per jaar, een mixtape voor je roadtrip,… Met Spotify kan je die afspeellijsten ook makkelijk delen.
  • Vier je mijlpalen en plan hoe je deze wil vieren. Meik Wiking gaf iedere medewerker van het Happiness Research Institute twee flessen champagne en vroeg hen op te schrijven welke mijlpalen ze moesten halen om de flessen te mogen openen. Zorg dat belangrijke gebeurtenissen je bijblijven. 
  • Maak je herinneringen tastbaar. Verzamel objecten die je verhalen symboliseren zoals het fototoestel van je grootvader, dat jurkje dat je op reis kocht,… Ook foto’s kunnen triggers zijn. Print je mooiste foto’s of download een app als Timehop zodat je foto’s niet verdwijnen in je digitale archief. Veel uit mijn kleerkast kocht ik in Zweden. Als ik die stukken ’s morgens uit mijn kast haal, zijn mijn gedachten even in Zweden. Om toch minimalistisch te leven en tegelijk souvenirs bij te houden, heb ik een memory box.
  • Ook je dagelijks leven kun je memorabel maken. Maak eens een omweg of doe iets anders om je werkdag bijzonder te maken. Eet je altijd in de zetel, zet je aan tafel en steek kaarsjes aan. Kaarsjes doen het altijd.
  • Organiseer een Apollo-picknick: nodig vrienden of familie uit voor een picknick en vraag iedereen om iets mee te brengen om te delen, liefst iets wat ze nog nooit gegeten hebben. 

Over de auteur:

Meik Wiking (1978) is CEO van het Happiness Research Institute in Kopenhagen. Hij schreef meerdere artikelen, boeken en rapporten over geluk, vrije tijd en welzijn, en geeft lezingen over de hele wereld. Zijn eerdere boeken Hygge en Lykke waren wereldwijde bestsellers. 

Titel: De kunst van herinneringen maken
Auteur: Meik Wiking
Prijs: € 20,99
ISBN: 978 94 005 1146 0

Pin for later

Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!

De kunst van herinneringen maken: boekenreview