Digitale lenteschoonmaak

Het is lente en dus hou ik hier een grote lenteschoonmaak. Ik wou vandaag wat tips delen voor een digitale lenteschoonmaak want dat leek me wel handig en iets wat vaak over het hoofd gezien wordt. Is een bureaublad waar je niets meer terugvindt of het overvolle geheugen van je smartphone herkenbaar? Tijd om dat aan te pakken!

Tips voor een digitale schoonmaak

Reflectie

Is het mooi weer, dan neem je je laptop gewoon mee naar buiten. Mijn laptop heeft een scherm dat voor minder reflecties zorgt. Een parasol kan ook altijd helpen. Zelf heb ik zo’n klein parasolletje gekocht dat eigenlijk bedoeld is om aan wandelwagens en buggy’s te hangen. Die universele modellen passen ook perfect op mijn strandstoel! Een gepolariseerde zonnebril of een bril die blauw licht filtert haalt het laatste beetje reflectie weg.

Lenteschoonmaak van je computer

Begin met je scherm eens af te stoffen. Je kan daar een speciale anti-statische spray voor gebruiken. Voor je toetsenbord zijn er speciale persluchtsprays. Kijk zeker ook eens naar de onderkant van je muis. (Ik kan me niet inbeelden dat het alleen bij mij is dat die steunpunten altijd zo snel vies zijn.)

Maar we zouden het vandaag over een digitale schoonmaak hebben. Begin met de mappen ‘Downloads‘ en ‘Prullenbak‘. In principe kan je beide mappen meteen leegmaken. Ruim je bureaublad op. Onthoud: het is niet omdat het digitaal is, dat je moet beginnen verzamelen. Hou enkel dat bij wat echt nodig is, zoals je bij papier eigenlijk ook zou moeten doen. Overloop alle mappen op je computer en op je harde schijven en ruim deze ook op.

Tip: elke eerste dag van de maand, als ik mijn betalingen doe en facturen uitstuur, maak ik ook even tijd om de map Downloads en mijn Bureaublad op te ruimen.

Maak een back-up van je computer

Een externe harde schijf, de cloud,… Er zijn verschillende mogelijkheden om voor een back up van je computer te zorgen. Doe dit pas nadat je je bestanden opgeruimd hebt, anders blijf je bezig. Check ondertussen ook even of je alle updates hebt en of je virusscanner nog up-to-date is.

Je kan ook programma’s die je (niet) meer gebruikt verwijderen. Zorg wel dat je weet welke programma’s je verwijdert. Je zou de eerste niet zijn die een essentieel programma in de prullenbak kiepert. Over die prullenbak gesproken: als je zeker bent dat wat je net verwijdert hebt, ook echt weg mag, kan je je digitale prullenmand nog eens legen.

Meer tips voor een digitale opruiming van foto’s en documenten vind je hier. Twijfel je over hoe lang je bepaalde documenten moet bijhouden? Dan is dit artikel wat je zoekt.

Lenteschoonmaak smartphone

Maak een back-up van je telefoon

Heb jij je contacten al in de cloud staan? Je kan je telefoon ook back-uppen via iCloud of je Google-account. Geloof me, ik was onlangs mijn telefoon kwijt en was heel blij dat ik dit allemaal goed ingesteld had.

Zet je foto’s over

Ik heb het zo ingesteld dat elke foto die ik neem, eens ik wifi heb, automatisch naar Google Photos opgeladen wordt. Zo heb ik alvast een back-up. Ongeveer 3-maandelijks (of voor een langere reis) verplaats of kopieer ik mijn foto’s naar mijn externe harde schijf.

Verwijder apps die je niet gebruikt

Af en toe eens door je apps gaan en kijken welke je niet meer gebruikt om deze dan te verwijderen is ook een goede manier om je opslagcapaciteit te vergroten.

Zelf heb ik de Facebook app er al lang afgegooid. Moet ik om een of andere reden toch op Facebook, dan lukt dat nog via de browser. Messenger gaat niet. Soms is dat vervelend maar eigenlijk zorgt het vooral voor rust en minder afleiding. En wees sowieso selectief in wie je volgt op sociale media. Nog een tip: zet de notificaties uit!

Nu we het toch over apps hebben, heb je een goede virusscanner en/of een VPN op je smartphone staan?

Digital detox? Yes please!

Kabels…

Hoezeer ik mijn best ook doe om alles opgeruimd en gelabeld te houden, toch liggen er in mijn lade enkele kabels waarvan ik begot niet weet waarvoor ze dienen. Tip: label kabels meteen na aankoop.

Optimaliseren

Tip: maak eens een lijstje van alle digitale tools waar je gebruik van maakt. Gebruik je ze ook allemaal echt? Of betaal je maandelijks een Spotify-abonnement terwijl je het ook zou kunnen stellen met een gratis alternatief? Ik gaf jaren geleden mijn tv-abonnement op en heb me dat nog geen seconde beklaagd.

Waar is nog ruimte voor verbetering? Misschien hapert je computermuis soms omdat de batterijen aan vervanging toe zijn? Heb je nog een aantal oude laptops en smartphones liggen? Tijd om die te laten recycleren. Kijk ook even of je kantoorruimte optimaal en ergonomisch is ingericht. Zo’n statafel en een extern scherm maakt voor mij echt een groot verschil. Wedden dat deze digitale schoonmaak (en alles er rond) zorgt voor een productiviteit boost?

Pin for later

Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!

Hou ook een grote lenteschoonmaak in je laptop en smartphone met deze tips voor een digitale lenteschoonmaak.